Ardalan Shekarabi vill se handling: Det får vara slut på fina ord om digitalisering

22 aug, 2018

Digitaliseringen går för långsamt i kommuner och landsting, konstaterade civilminister Ardalan Shekarabi när han inledningstalade under Kommek.

– Det får vara slut på vackra överenskommelser och fina ord på papper, manade han och ställde sitt hopp till Myndigheten för digital förvaltning, som den 1 september startar sin verksamhet i Sundsvall

Flera utredningar har visat att styrningen av den digitala förvaltningen varit allt för fragmenterad. Regeringen har sett behovet av en ny myndighet med ett samlat ansvar för styrning mot regeringens mål i den digitala utvecklingen. I den digitaliseringsstrategi regeringen presenterade förra året var det övergripande målet att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

– Vi har inte kommit tillräckligt långt, bland annat för att vi inte haft verktygen på plats. Man kommer en bit om man agerar själv, men om vi ska digitalisera på riktigt krävs statlig styrning och samordning, sa Ardalan Shekarabi.

Generaldirektör för den nya myndigheten blir Anna Eriksson, som de senaste fem åren varit utvecklingsdirektör på Lantmäteriet med ansvar för strategisk verksamhetsutveckling och it.

Text: Torbjörn Tenfält
Bild: André de Loisted

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram