Bromölla inför ett mångkulturbokslut

4 feb, 2019

 

För första gången har Sverigedemokraterna den politiska ledningen i några kommuner. I Bromölla ska partiet för första gången genomföra ett så kallat mångkulturbokslut.

Efter hösten val har den kommunpolitiska kartan ritats om rejält. Till de uppmärksammade inslagen hörde Sverigedemokraternas (SD) framgångar i framförallt Skåne. I Bromölla och Hörby tar man posten som kommunstyrelsens ordförande, liksom i näraliggande Sölvesborg.

I Bromölla gjorde kommunalrådet Eric Berntsson tidigt en tydlig politisk markering. I samband med att budgeten antogs infördes ett så kallat mångkulturbokslut i kommunen.

– Vi vill ju se vad invandringens kostnad och konsekvenser är för Bromölla kommun. Lika väl som man räknar på äldreomsorg och skolan och andra förvaltningar, förklarade han i en intervju med SR P4 Kristianstad.

Mångkulturbokslut har funnits på SD:s agenda en tid, förslag har lagts fram men röstats ner i kommunerna. Har ni en färdig modell för hur ni ska gå tillväga?

– Vi håller som bäst på att skissa på en klar och tydlig modell som vi kan använda för detta. Det är många faktorer som ska vägas in i bokslutet. Det hela handlar om invandringens konsekvenser för Bromölla kommun.

Var ligger problemen och möjligheterna med ett mångkulturbokslut?

– Ett av problem en är omfattningen av bokslutet och även tidsramen för hur långt vi ska titta. En av möjligheterna är en beräkningsmodell som kan användas av fler än Bromölla kommun.

Vad händer om bokslutet ger ett plus på sista raden?

– Det får vi ta ställning till då. Mycket av kostnaderna släpar fortfarande efter. Man får titta på helheten av de kostsamma konsekvenserna. Samhället är inte rustat för att ta emot en så här stor befolkningsökning som skedde från 2015 och fram till idag i form av asylinvandring, säger han och fortsätter:

– Skolan och omsorgen var inte rustat för detta, det märker vi nu. Detta är kostsamt för hela samhället i stort, inte bara i enskilda kommuner runt om i landet.

 

 I det kommande numret av Kommunal Ekonomi kan du läsa mer om de politiska och ekonomiska konsekvenserna av höstens val.

Text: Thomas Pettersson

 

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram