En pizza extra för glesbygden

7 feb, 2020

 

 

Pizzafest. Skattereduktionen ger ungefär 140 kronor extra i månaden för invånare i 76 kommuner.

Det lutar åt en skattereduktion för invånarna i 76 kommuner. Det blir 1 675 kronor mer i kassan för 810 000 personer. Men stödet är ojämnt fördelat och effekten tveksam.

En förstärkning av den egna kassan med 1 675 kronor per år, kan det göra livet lättare för folk som bor i landsbygdskommuner? Ja, det anser regeringen och nu är förslaget om en skattereduktion ute på remiss.

Den statliga skattereduktionen omfattar runt 810 00 personer och beräknas kostar 1, 35 miljarder kronor. Villkoret är att man är folkbokförd i någon av de 76 kommunerna, främst i Norrland och nordvästra Svealand, som ingår i stödområde A och B. Skattereduktionen räknas av mot den kommunala inkomstskatten, men kommunerna förlorar förstås inga skatteintäkter.

Det var Centerpartier som drev igenom förslaget i förra årets januariöverenskommelse med regeringen. En välbehövlig stimulans för lands- och glesbygd, anser partiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström:

– Många människor där är djupt frustrerade över att man betalar Sveriges högsta kommunalskatt men inte får tillräckligt bra service tillbaka.

Men stödet slår ojämnt, som exempelvis Dagens samhälle visat. Valet att låta skattereduktion enbart gå till stödområdena gör att kommuner med både hög skatt och glesbygdsproblematik blir utan extrapengarna.

Hagfors kommun får del av skattereduktionen, men kommunalrådet Jens Fischer (Oberoende realister) är kluven:

– Vad ska man säga? Alla insatser är välkomna, men det här är inget som revolutionerar vardagen för kommuninvånarna. Jag har följt inläggen på sociala medier om det här och som någon person skrev: ”Det räcker ju till en pizza i alla fall…”

För kommunens del, vad har du högst upp på listan för statliga åtgärder?

– Det viktigaste för oss vore att staten minskar de riktade bidragen. Gör om bidragen till generella så vi kan styra pengarna efter våra behov. För en mindre kommun drar det stora resurser att administrera exempelvis bidragen till skolan.

De nya skattereglerna föreslås börja gälla 1 december 2020, men kommer i så fall att gälla retroaktivt för hela året.

 

 

Bor du i någon av följande kommuner? Då kan du hoppas på extra tillskott i kassan:

Dalarnas län: Avesta, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen.

Gävleborgs län: Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn.

Jämtlands län: Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund.

Norrbottens län: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.

Värmlands län: Arvika, Eda, Filipstad, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.

Västerbottens län: Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs och Åsele.

Västernorrlands län: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik.

Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål.

Källa: Regeringskansliet

 

 Text: Thomas Pettersson

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram