”Håll emot” manade SKL:s chefsekonom

29 aug, 2019
Annika Wallenskog

Foto: Stefan Bohlin. Först ut. SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog höll öppningsseminariet på KEF:s seminariedagar med tillhörande föreningsmöte.

 

SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog inledde KEF:s seminariedagar. Hon talade om kommande ekonomiska utmaningar och manade ekonomerna att ”hålla emot” när politiker tänker allt för kortsiktigt vad gäller besparingar.

Vi lever i globala VUCA-tider, förklarade SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog när hon öppningstalade på KEF:s seminariedagar i samband med föreningsmötet i Linköping.

Och VUCA, det står för volatility, uncertainty, complexity och ambiguity. Här i Sverige kan vi plussa på med osäkerhet om kommande riksdagsbeslut rörande utjämningssystemet och höstens budgetproposition och hur den tas emot. Kort sagt: vi lever i tider av betydande ekonomisk osäkerhet. Det underlättar för politiker som levererar, enkla tydliga budskap. Som i värsta fall bidrar till ytterligare instabilitet på den globala scenen.
- Då känner folk ”jamen, vi har ju i alla fall en ledare som talar väldigt tydligt”.

På hemmaplan väntar stora ekonomiska utmaningar, den demografiska kurvan drar åt ett håll, drar skatteunderlagskurvan åt ett annat. Det kommer att krävas insatser och samverkan mellan stat, regioner och kommuner om ekonomin ska gå ihop. Gemensamt för kommunsektorn är det stora investeringsbehovet.
- Kommuninvest räknar med att lånenivån kommer att ligga på 1 000 miljarder 2024. Det är lika mycket som hela omsättningen i kommunsektorn!

Då är det lätt att pruta på underhåll eller förebyggande åtgärder av olika slag. Det är roligare att inviga simhallar än att byta rör och ledningar, konstaterade hon Det är dock att bita sig i svansen:

- Håll emot, när det gäller att göra det enklaste för politikerna att göra. Det är en viktig fråga för er!

 

Text: Thomas Pettersson

 

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram