Hård kritik mot regionråds datorinköp

25 jan, 2019

Granskad. Ett kostsamt datorinköp med kringutrustning blev en påminnelse för nyblivna regionrådet Kenneth Backgård i Norrbotten att politiker i nyvunna maktpositioner utsätts för granskning.

 

Sjukvårdspartiets ordförande tillika regionrådet Kennet Backgård får hård kritik för dyra datorinköp. Partiet gjorde ett succéval och är regionens största parti. 

Sjukvårdspartiet i Norrbotten gjorde ett urstarkt val 2018 och petade undan socialdemokraterna från ledningen i Region Norrbotten, vilket Kommunal Ekonomi kommer att berätta om i kommande nummer.

En av hörnstenarna i Sjukvårdspartiets politik har varit att förbättra ekonomin och jaga onödiga administrativa kostnader. Det blev därför besvärande för partiets ordförande och nya regionrådet Kennet Backgård när P4 Norrbotten kunde berätta att han under 2018 inhandlat två tjänstedatorer för sammanlagt nära 100 000 kronor. Han tyckte inte att regionens tjänstedatorer höll måttet. På frågan varför han behövde de här dyra datorerna svarade han:
”Det är ju en självklarhet i mitt jobb, det är krav på att i stort sett vara ständigt uppkopplad antingen hemma eller när du är ute på resa eller uppdrag. Jag har ansett att jag ville ha top notch för att de håller länge. Det var rådet jag fick”
Men köpet ifrågasattes av vänsterpartisten och oppositionsrådet Glenn Berggård:

”Det står inte i rimlig proportion till vad man behöver. Jag har tillräcklig prestanda på den dator jag har för 9 000 kronor för att sköta uppgifterna som ordförande i styrelsen, säger han till P4 Norrbotten.

Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, Camilla Eriksson, ansåg regionrådet borde ha tänkt sig för: ”Jag tror att Backgård måste tänka på vilka signaler han sänder ut mot sina politiska kollegor. Om alla anser, även i regionfullmäktige, att det här är den utrustning som krävs blir det här väldigt snabbt en väldigt stor summa pengar, sade hon till P4 Norrbotten.

Sjukvårdspartiets politik har varit att minska kringkostnader och att sjukvården ska få resurserna, framhöll hon:

”Det här handlar om förtroendet för politikerna. Det blir en liten törn i förtroendet, faktiskt.”

 

 

Text: Thomas Pettersson
Foto: Istock

 

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram