Inga pengar att tjäna på enat Öland

29 maj, 2019

Bild: Istock. Långe Erik. Det blev ingen kommunsammanslagning på Öland, valresultatet var ett tydligt nej i likhet med förra omröstningen 2009.

Det blev ingen kommunsammanslagning på Öland. En orsak var att det saknades starka ekonomiska incitament, vilket ger Kommunutredningen anledning att fundera över sitt uppdrag: hur ska frivilliga sammanslagningar uppmuntras? 

Det blev ett nej till kommunsammanslagning på Öland. I samband med valet till EU-parlamentet röstade kommuninvånarna i Borgholm och Mörbylånga om en sammanslagning. Det blev ett klart nej med 55 procent mot och 42 procent för medan 3 procent blankröstade.*

– Det var nog inte särskilt oväntat att det skulle bli ett nej, säger Kommunutredningens ordförande Niklas Karlsson (S) i vars uppdrag ligger att utreda frågan om frivilliga kommunsammanslagningar.

I debatten inför omröstningen hördes ofta argumentet att det skulle kosta för mycket att slå samman de båda kommunerna. Där får ölänningarna medhåll av SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog som anser att stordriftsfördelarna sannolikt inte uppväger de pengar kommunerna skulle förlora i utjämningssystemet.

– Dessutom kostar det en del med själva sammanslagningen. Man ska flytta verksamheter och ha samma system. Staten kan nog tycka att det är smidigt, men för kommunerna måste det inte vara det, säger hon i en intervju med SVT Nyheter Småland.

För Kommunutredningens ordförande Niklas Karlsson är de ekonomiska incitamenten ett bryderi. Det behövs tydliga ekonomiska morötter för att åstadkomma sammanslagningar, anser han. Att det kommer att bli nödvändigt med kommunsammanslagningar i framtiden är han övertygad om (läs mer i kommande numret av Kommunal Ekonomi).

– Ska man skapa ekonomiska incitament för sammanslagningar måste de var så starka att kommunpolitiker ser tydliga mervärden i detta, inte minst för att kommunledningen behöver resonera med kommuninvånarna om frågan. Då måste man ju vara övertygad själv om fördelarna, säger han.

I februari 2020 presenterar Kommunutredningen sitt förslag om hur kommunerna ska kunna fullgöra sitt uppdrag i framtiden, och då även hur frivilliga kommunsammanslagningar ska uppmuntras.

 

* På Gotland skedde en sammanslagning av befintliga kommuner i samband med kommunreformen 1971, då i form av ett regeringsbeslut. För tio år sedan röstade de båda Ölandskommunerna om sammanslagning, med nästan exakt samma valresultat. En knäckfråga har varit var centralorten ska ligga.

 

Text: Thomas Pettersson

 

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram