IT-haveri sänkte fyra ekonomikontor

24 jan, 2020

Serverkrasch. I december försvann det mesta av förra årets bokföring för fyra dalslandskommuner. Nu gäller det att åstadkomma ett bokslut, så gott det går. Bild: Istock

 

I början december 2019 inträffade alla ekonomers mardröm. Efter en serverkrasch för det gemensamma ekonomisystemet försvann ekonomisk information för ekonomikontoren i Bengtsfors, Färgelanda, Mellerud och Dals-Ed.

– Vi har ingen bokföring efter november 2018. Vi har saldoinformation, men all transaktionsinformation är försvunnen. Den har inte gått att återskapa via back up-systemen, säger Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun.

En lätt absurd situation, som väl egentligen ingen trodde kunde inträffa. För Peter med kollegor i de andra kommunerna gällde det att snabbt lösa det mest akuta.

– Första fokus var: hur löser vi alla leverantörer som förväntar sig att få betalt innan jul? Vi fick sätta oss och knappa fakturor i internetbanken, helt enkelt.

Timingen var sällsynt illa. Inte nog med att det var dags för årsbokslut, dessutom var det beslutat att kommunerna skulle byta ekonomisystem vid årsskiftet.

– Vi är i uppstartsfasen av det nya ekonomisystemet. Nu är nästa fråga: vad gör vi med boklutet 2019?

För årsbokslutet finns det två alternativ: antingen återskapar man bokföringen manuellt, eller så tar man kända saldon fram till december 2019 och bygger årsredovisningen på det.

– Det får bli en politisk fråga. Det mest korrekta ur redovisningssynpunkt är det första alternativet, men det kostar pengar och tar tid. Tar vi det andra alternativet så bryter vi mot lagstiftningen.

Där står kommunerna idag: vilken nivå på återskapandet ska man välja?

– Ett fullständigt återskapande blir det i vilket fall inte. Viss information ligger bara i ekonomisystemet och det kommer vi inte åt.

Oavsett vilken variant för återskapandet kommunledningen väljer, kommer knappast årsredovisningen vara klart 15 april som kommunallagen stadgar.

– Det här är en rätt osannolik situation. Kommunerna kommer att få göra en grundlig utredning vad som gick fel. Det man kan säga redan nu är att haveriet visar på vikten av IT-säkerhet, att ha fungerande system och rutiner oavsett vad som händer.

Text: Thomas Pettersson

 

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram