Kommuner vill ta över arbetsförmedlingen  

5 april, 2019

Söka jobb. Arbetsförmedlingen lägger ner. Kommunerna kommer troligen att få ta ett större ansvar. Men hur?

Arbetsförmedlingen lägger ned 132 kontor runtom i landet under 2019 och 2020.  Till största delen handlar det om små kontor i glesbygdsområden, men även mellanstora kontor läggs ner. Ska lösningen bli att kommunerna tar över?

I dag har Arbetsförmedlingen 242 kontor runtom i Sverige så det blir alltså mer än hälften av kontoren som försvinner. I de kommuner som drabbas av nedläggningar kom reaktion snabbt:

– Jag är orolig för att vi kommer att få ta ett mycket större ansvar för här grupperna. Vi har inte ansvaret egentligen, men vi tar det för att vi inte vill ha biståndsutbetalningar, sade exempelvis kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) i Finspångs kommun till SVT Öst.

Samtidigt anmäler flera kommuner sitt intresse för att ta över Arbetsförmedlingens verksamhet i egen regi.

– Den lokala närvaron är jätteviktig. Vi som bor i Hylte ska inte behöva sitta i en timme och sju minuter på en buss till Halmstad för att ta del av den allmänna servicen, sade kommunalrådet Ronny Löfquist (S) i Hylte kommun till SVT Halland och fortsatte:

– Jag har en idé om att även kommuner ska kunna vara med på bud om en upphandling av Arbetsförmedlingen.

Samma idé har Therese Kärngard (S), kommunalråd i Bergs kommun:

– Jag har svårt att se att en privat aktör skulle kunna ersätta Arbetsförmedlingen, vi är ju en liten kommun. Det enda vettiga är att kommunen tar över arbetet, men att staten då får ersätta oss, sade hon till SVT Jämtland.

Idén om kommuner som utförare av arbetsförmedlingens tjänster får stöd av SKL. ”Privata utförare istället för dagens Arbetsförmedling kommer på sikt att vara viktiga utförare. Men det är inte självklart att privata utförare kommer att finnas i hela landet. En möjlighet är att ge kommuner rollen som utförare” skriver SKL:s politiska ledning på hemsidan.

 

Text: Thomas Pettersson

 

Aktuella tillfällen

Sista chansen att anmäla

13 aug, 2021: Föreningsmöte 2021

13 aug, 2021: KEF-dagen

15 aug, 2021: Utveckla mätsystem för verksamhetens processer

18 aug, 2021: Skapa uthålligt fungerande processer

20 aug, 2021: Att skriva och tala ekonomi

Sök innehåll

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram