Att skriva och tala ekonomi

Tycker du att siffrorna i budgeten, resultaten och statistiken talar för sig själva? Det gör de till en del – men alla kan inte förstå dem utan hjälp. Kursen ”Att skriva och tala ekonomi” vänder sig till dig som ibland får i uppdrag att presentera och förklara siffrorna i text eller tal.


Innehåll

Kursen ger dig konkreta verktyg för att få dina läsare och lyssnare att verkligen förstå och acceptera dina resultat.

Kursen jämför förutsättningarna för talad och skriven kommunikation. Den ena dagen ägnar vi åt att förmedla sifferbaserad information i tal, den andra dagen åt att jobba med skrivandet.

Kursen utgör även en del av det kunskaper som krävs för att bli certifierad kommunalekonom, fördjupningsdelen. Ingen skriftlig tentamen krävs utan det räcker med att ha gått kursen för att bli godkänd.

Du lär dig bl a följande

Att förmedla sin kunskap muntligt:

Möjliggöra kunskapsöverföring
Här får du träna på att få mottagarna att förstå, acceptera och ta till sig ditt budskap. Det handlar både om att välja rätt fakta och om att presentera den utifrån vem åhöraren är. Vissa förslag och resultat är så slående att mottagarna förstår direkt att de är bra eller dåliga, men ofta behöver vi argumentera för att mottagarna ska se styrkan eller svagheten i dem. Du får grunderna i övertygande argumentation.

Talandets hantverk

Här får du lära dig att förbereda och strukturera olika typer av muntlig kommunikation, hitta fiffiga inledningar och inspirerande avslutningar och hålla presentationen levande där emellan. I den muntliga kommunikationen har du direktkontakt med åhörarna och din personliga framtoning har betydelse: hur du skapar kontakt, levererar fakta och hanterar frågor och diskussioner.  Du får också lära dig att engagera åhörarna och på så sätt få dem att förstå och använda det du säger – på riktigt. Allt detta på ett sympatiskt och inspirerande sätt.

 

Att förmedla sin kunskap skriftligt:

Skrivandets hantverk

Även när vi skriver står mottagaren i centrum. Här får du lära dig vad som gör att en text blir lättare att läsa och förstå. Det handlar om att förenkla texten, inte innehållet. Till synes små ändringar av meningsbyggnaden kan göra stor skillnad för läsaren. Och ju enklare språket är, desto mer komplicerat innehåll kan läsaren ta till sig.

Att förmedla siffror i ord är en viktig uppgift. Vi går igenom flera olika strategier för att skriva om siffror och övar på att använda dem.

 

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig till ekonomer, controllers, verksamhetsekonomer, handläggare, chefer och assistenter som vill utveckla sin kommunikativa förmåga samt förmåga att skriva be ett begripligt och tydligt sätt.


Föreläsare

Anmälan

Datum och tid
18–19 september 2024

  • Dag 1: kl. 09:30-16:30
  • Dag 2: kl. 09:00–16:00

Plats
Hotel Birger Jarl, Tulegatan 8, Stockholm

Pris
Medlem: 10 900 kr, ex. moms
Icke-medlem: 11 900 kr, ex. moms

Boka senast 28 juni och få 1000 kr i rabatt! Sista anmälningsdag 16 augusti 2024

Ingår i certifieringsprogrammet

Den här kursen utgör en del av de fördjupade kunskaper som krävs för att bli certifierad kommunalekonom.

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra kursen på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Controllerprogrammet