Plats: Distansutbildning
Distansutbildning
De närmaste åren förväntas bli tuffa på grund av att kommunerna står inför utmaningar som fortsatt ökade investeringar och ökade behov hänförliga till befolkningsförändringar. Detta innebär att kostnaderna för kommunala tjänster kommer att öka betydligt snabbare än tidigare. Vi vet också att Corona-krisen kommer påverka framtiden i form av minskade skatteintäkter och ökade kostnader för t ex försörjningsstöd. Med största säkerhet kommer inte skatteunderlagets tillväxt att räcka för att möta uppräknade faktorer. En viktig del för att minimera skattehöjningar och/eller minimera besparingar är att effektivisera verksamheten genom att göra goda analyser som visar på olika effektiveringsmöjligheter
Ekonomer och chefer kommer därför bli tvungna att lägga allt mer tid på att analysera verksamheten. I detta seminarium diskuteras övergripande några analysmodeller och metoder som du som ekonom eller chef kan använda för att analysera verksamheten för att öka effektiviteten. Tanken med föreläsningen är att ge inspiration att använda dessa verktyg i sin vardag.
Kursinnehåll: Analysera rätt saker – olika metoder för analys (pdf)
Inledning
- Från kamrer till analytiker
- PDCA
Analysera och kartlägg med nulägesanalys
- SWOT analys
- GAP analys
Analysera och kommunicera, risker, problem och avvikelser
- Kort om begreppet brutto och nettorisk
- Vad är ett problem?
- Varför kan det vara viktigt med en tydlig beskrivning av problemet
Analysera orsaker till problem, risker och avvikelser
- Analysmetoder för att analysera (5 varför, fiskbensanalys)
- Tekniker för att prioritera
Analysera kostnadsutvecklingen
- Kostnadsanalys
- Härledda prioriterade aktiviteter
Föreläsare är Hans Petersson, som verkar på Kommunalekonomernas förening (KEF) och Förvaltningshögskolan. Vidare medverkar Göran Persson-Lingman från KEF. Båda har lång erfarenhet av kommunal verksamhet.
Kursen riktar sig i alla ekonomer som vill lära sig mer om olika analysmodeller. Den är även lämplig för andra yrkesgrupper, som chefer och projektledare.
Medlem: 1 250 kr
Icke-medlem: 1 450 kr
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.
Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda deltagare.