Att skriva och tala ekonomi

Form: KEF
Mer information: Att skriva och tala ekonomi 

Datum & Tid

Datum: 21 sep, 2021 - 22 sep, 2021 Tid: 09:30 - 16:00

Distansutbildning

 

- Kommunicera kunskap effektivt!

 

Kursinnehåll

Program - Att tala och skriva ekonomi pdf) 

Tycker du att siffrorna i budgeten, resultaten och statistiken talar för sig själva? Det gör de till en del – men alla kan inte förstå dem utan hjälp. Kursen ”Att skriva och tala ekonomi” vänder sig till dig som ibland får i uppdrag att presentera och förklara siffrorna i text eller tal. Kursen ger dig konkreta verktyg för att få dina läsare och lyssnare att verkligen förstå och acceptera dina resultat.

Kursen jämför förutsättningarna för talad och skriven kommunikation. Den ena dagen ägnar vi åt att förmedla sifferbaserad information i tal, den andra dagen åt att jobba med skrivandet.

Kursen utgör även en del av det basutbud som krävs för att bli certifierad kommunalekonom, nivå 3. Ingen skriftlig tentamen krävs utan det räcker med att ha gått kursen för att bli godkänd.

 

Du lär dig bl a följande:

 

Att förmedla sin kunskap muntligt

  • Möjliggöra kunskapsöverföring
    Här får du träna på att få mottagarna att förstå, acceptera och ta till sig ditt budskap. Det handlar både om att välja rätt fakta och om att presentera den utifrån vem åhöraren är. Vissa förslag och resultat är så slående att mottagarna förstår direkt att de är bra eller dåliga, men ofta behöver vi argumentera för att mottagarna ska se styrkan eller svagheten i dem. Du får grunderna i övertygande argumentation.

 

  • Talandets hantverk
    Här får du lära dig att förbereda och strukturera olika typer av muntlig kommunikation, hitta fiffiga inledningar och inspirerande avslutningar och hålla presentationen levande där emellan. I den muntliga kommunikationen har du direktkontakt med åhörarna och din personliga framtoning har betydelse: hur du skapar kontakt, levererar fakta och hanterar frågor och diskussioner. Du får också lära dig att engagera åhörarna och på så sätt få dem att förstå och använda det du säger – på riktigt. Allt detta på ett sympatiskt och inspirerande sätt.

 

Att förmedla sin kunskap skriftligt

  • Skrivandets hantverk
    Även när vi skriver står mottagaren i centrum. Här får du lära dig vad som gör att en text blir lättare att läsa och förstå. Det handlar om att förenkla texten, inte innehållet. Till synes små ändringar av meningsbyggnaden kan göra stor skillnad för läsaren. Och ju enklare språket är, desto mer komplicerat innehåll kan läsaren ta till sig.Att förmedla siffror i ord är en viktig uppgift. Vi går igenom flera olika strategier för att skriva om siffror och övar på att använda dem.

 

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig till ekonomer, controllers, verksamhetsekonomer, handläggare, chefer och assistenter som vill utveckla sin kommunikativa förmåga samt förmåga att skriva be ett begripligt och tydligt sätt.

 

Föreläsare

Kursen leds av Marie-Louise Zeisig, retorikkonsult och expert på muntlig presentation, och Maria Hultberg, språkkonsult och expert på skriftlig kommunikation. Kursansvarig är Roland Svensson, Kef.

Information

Sista anmälningsdag
20 aug, 2021
Anmälan
Pris

Medlem: 10 900 kr
Icke-medlem: 11 900 kr

Boka senast 30 juni och få 1 000 kr i rabatt!

Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram