Plats: Distansutbildning
Den ekonomiska politiken & digitalisering i praktiken
Vi startar kl. 13.00 den 14 januari. Konferensen avslutas den 15 januari kl. 12.00.
I coronakrisens spår genomförs ekonomichefsdagarna 2021 digitalt.
Program – Ekonomichefsdagarna 2021 (pdf)
I Coronakrisens spår har välfärdssektorn hamnat i ett utmanande och osäkert ekonomiskt läge. Beroendet av finanspolitiken ökar. Penningpolitiken, som är extremt expansiv på både global och nationell nivå, kommer att påverka samhällsekonomin och de ekonomiska förutsättningarna under lång tid. På ekonomichefsdagarna sätter vi fokus på den ekonomiska politiken i Sverige och hur välfärdssektorn påverkas.
Fri bar på centralbankernas coronafest
– Jonas A Eriksson
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman inom regeringskansliet.
Goda råd från Välfärdsekonomerna
– Annika Wallenskog
Annika Wallenskog är chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner. Annika ingår i expertgruppen Välfärdsekonomerna som ska identifiera, analysera och ta fram rekommendationer i några av de frågeställningar om kommuners och regioners ekonomi som uppstår i coronakrisens spår.
I coronakrisens spår sker stora samhällsförändringar. Trender som fanns redan före viruset har förstärkts och accelererat. Digitaliseringen är kanske det tydligaste exemplet. E-handel och digitala möten har ökat explosionsartat. Del två av ekonomichefsdagarna 2021 handlar om digitalisering i praktiken inom kommunal sektor. Företrädare från Upplands Väsby, Höganäs och Borås kommuner berättar om sitt arbete med att digitalisera för att effektivisera och öka tillgänglighet.
Digitalisering och AI är en förutsättning för Sveriges framtid
– Patrick Eckemo
Patrick Eckemo är senior rådgivare på DIGG, där han har varit med från starten och byggt upp DIGG som chef för utveckling och främjande samt varit ansvarig för regeringsuppdraget för AI. DIGG har beräknat att det ekonomiska värdet av ett fullständigt införande av (befintlig) AI-teknik
uppgår till cirka 140 mdkr årligen.
Styrmodell för digital strategi, organisation och finansiering
– Derk de Beer & Stig Fjeldheim
Derk de Beer är ekonomidirektör och digitaliseringsdirektör i Upplands Väsby kommun. Derk utsågs till ”Årets kommunalekonom”2013. Stig Fjeldheim är chef på digitaliseringsenheten i Upplands Väsby kommun. Derk och Stig kommer att berätta om kommunens strategi för att med ledningens engagemang finansiera och få fart på rätt utvecklingsprojekt med rätt effekt.
Digitalisering inom äldreomsorgen – så når vi effekter
– Maria Jonsson
Maria Jonsson är förvaltningschef på Vård- och äldreförvaltningen i Borås Stad. Borås Stad är en av tio modellkommuner, utsedda av SKR, för utveckling av välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Maria och Borås Stad har nyligen mottagit Västra Götalandsregionens pris ”Årets digitaliseringsinitiativ” för sitt förebyggande arbete.
Smartare administration med ”Swish-Robban” och andra digitaliserade ekonomiprocesser
– Sandra Flodmark
Sandra Flodmark är redovisningsansvarig i Höganäs kommun. I den rollen har Sandra arbetat med att digitalisera de administrativa processerna. Sandra kommer bland annat berätta om avdelningens nya arbetskamrat”Swish-Robban”.
Prisutdelning ”Årets kommunalekonomiska examensarbete 2020”
En kommun- eller regionlicens kostar 10 000 kr.
Det inkluderar tio mottagare av själva länken till konferensen, men innebär ett obegränsat antal deltagare. Ni kan alltså sitta flera deltagare tillsammans hos en mottagare.
Vid anmälan anges en kontaktperson för er organisation. I god tid före arrangemanget ber vi på KEF att kontaktpersonen skickar e-postadresser till upp till tio mottagare, som då mottar länk till konferensen.
Önskar ni fler än tio mottagare behöver ni ytterligare en licens.