Ny eller blivande ekonomichef

Utbildningen är speciellt framtaget för dig som är ny i rollen som kommunal ekonomichef. Kursen passar också bra för dig som arbetar som biträdande ekonomichef eller som så småningom ska träda in i rollen som ekonomichef. Kursen inriktas i hög grad på kunskaper som är unika för kommunal sektor, vilket gör den särskilt nyttig för dig som kommer från privat sektor.


Utbildningen ger en möjlighet att utbyta erfarenheter och skapa nätverk med kollegor i likande situation runt om i landet. Det leder ofta livslånga kontakter som är mycket användbara i yrkesrollen. 

Om utbildningen

Utbildningen omfattar sex fullspäckade dagar, uppdelat på tre tillfällen under 2023, varav första tre dagarna är på plats i Stockholm och övriga dagar är digitala. Vi lägger fokus på centrala kommunalekonomiska frågor i kommunerna, där du får kunskap som kommer att hjälpa dig i din framtida karriär. 

Rätt rustad för framtiden!

KEF:s ”Ny eller blivande ekonomichef” rustar deltagaren med de grundläggande kommunalekonomiska frågorna. Efter genomförd utbildning kommer deltagaren vara rustad att möta många av de grundläggande sakfrågor som en ekonomichef ställs inför i sin vardag.  

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till nyanställda eller blivande ekonomichefer centralt. Även personer som har en kommande karriär som central ekonomichef, har stor nytta av utbildningen.

Innehåll

27 - 29 september - Stockholm

Dag 1: kl.10-17.00, Dag 2: kl 8.30-17.00, middag kl 19, Dag 3: kl 8.30-15.00

  • Viktiga redovisningsfrågor

    Ekonomichefen måste ha en övergripande förståelse för redovisningen, även om hen inte arbetar dagligen med redovisningen. Många kommuner har utmaningar när det gäller redovisning av investeringar och bidrag. För att kunna budgetera så måste redovisningens regler beaktas.

  • Att arbeta i en politisk styrd organisation

    Vi fokuserar i detta avsnitt på den kommunala särarten och hur det påverkar vårt dagliga arbete. Vad skiljer kommunsektorn mot företagssektorn? Vad bör vi tänka på?

  • Budget och årsredovisning

    Inledningsvis fokuseras den kommunala budgetprocessen ur tre olika perspektiv. Vi går också igenom vilka krav som ställs på den kommunala årsredovisningen och begreppen ”god ekonomisk hushållning” och ”balanskrav”. Avslutningsvis diskuteras hur man genomför en god finansiell analys av en kommun eller region.

  • Koncernstyrning

    Kommuner och regioner är komplexa organisationer med många olika juridiska enheter. I detta avsnitt diskuteras kommunala bolag och koncern- eller ägarstyrning har utvecklats från sextiotalet fram till idag. Komplexiteten i att styra kommunala bolag lyfts också fram.

  • Skatter och utjämningssystemet

    En genomgång av hur systemet för skatter och utjämningssystemet fungerar. Vissa tycker det är mycket att hålla reda på. Föreläsaren vet hur det fungerar på djupet.

13 oktober – Digitalt, kl 9-16

  • Pensionssystemet

    Kommunen och från och med 2023 vissa kommunala bolag har nytt pensionssystem. Vi fokuserar på hur det kommunala pensionssystemet är utformat och vilka delar som ingår.

  • Finansfrågor

    Många kommuner har behov av att låna eller har redan lån. Kommuninvest är en stor aktör när kommunerna lånar pengar. Vad är bra att tänka på? Finansförvaltning och vikten av en bra finanspolicy i en osäker räntemiljö. Hållbara investeringar fyller en allt större roll i kommuners upplåning.

  • Moms

    Kommuner har två momssystem att förhålla sig till. Vi går kort igenom grunderna och vad du som ekonomichef behöver tänka på.

23-24 november - Digitalt

Dag 5: kl 9-16, Dag 6: kl 9-15

  • Nyckeltal och räkenskapssammandrag

    Var kommer alla nyckeltal ifrån och varför är det viktigt att redovisa rätt. Övergripande genomgång av kedjan från redovisningen till nyckeltal.

  • Intern kontroll

    Kommunallagens krav på att alla nämnder ska ha god intern kontroll, vad innebär det?

  • Standard för kommunal räkenskapsrevision

    Den nya standarden gäller från 2023. En översikt av vad som händer inom området. Vad krävs av en ekonomichef?

  • Långsiktig finansiell analys- varför och hur?

    Denna del handlar om varför det är viktigt med ett långsiktigt perspektiv i ekonomistyrningen och syftar till att ge inspiration och verktyg för hur du kan arbeta med detta. Vi ser över de olika delar som en långsiktig analys bör innehålla och tittar särskilt på befolkningsprognosens betydelse för den kommunala kostnadskalkylen och investeringsplaneringen.

  • Ekonomichefens nya roll

    Vi funderar om vad ekonomichefens roll är och lite av vad som har kommit fram i KEFs undersökningen i kommuner med BEEM-modellen.

Föreläsare

Henrik Berggren har stor erfarenhet av arbetet som rör RS. Han har under 25 år aktivt arbetat med frågan på både lokal nivå i olika kommuner och nationellt på SKR och regeringskansliet.

Sven Lannhard har arbetat med det kommunala pensionssystemet i snart 25 år. Han verkar idag på KPA Pension som chef för pensionsekonomitjänster, men har även erfarenhet från andra försäkringsbolag.

Theresia Ferm, finansrådgivare och Daniel Nykvist biträdande chef rådgivning Kommuninvest

Joanna Hägg. Joanna arbetar med rådgivning på PwC med specialisering mot långsiktig finansiell analys. Hon har tidigare arbetat på Finansdepartementet, bl.a. med de generella statsbidragen till kommuner och regioner och det kommunalekonomiska utjämningssystemet. 

Från KEF medverkar även:

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Göran Andersson
072-061 70 60
goran.andersson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Pensionsekonomins grunder

Nästa
Nästa

Personalekonomi och personalfrågor i kommuner och regioner