Temadag: Effektivare kommuner och regioner

Form: KEF

Datum & Tid

Datum: 15 dec, 2020 Tid: 09:15 - 16:15

Plats: Distansutbildning, Distansutbildning

Samtliga utbildningar hos oss på KEF kommer att genomföras på distans tills dess att Folkhälsomyndigheten ändrar sina restriktioner för möten och resor. Därefter hoppas vi kunna erbjuda deltagande både på plats och via webbsändning.

 

Välkommen till en intressant dag på temat effektivare kommuner och regioner och lyssna på några av Sveriges främsta experter på området!

Trots att bidragen från staten ökar kraftigt kommer kraven på ökad effektivitet i kommuner och regioner att tillta. Genom att utveckla ledarskap och arbetsklimat, genom ökad användning av teknik och genom att förstå kundernas behov bättre kan sektorn effektiviseras. Flera olika studier visar på en stor effektiviseringspotential.

Vi har även förmånen att få lyssna på Kommunal Ekonomis Guldspadebelönade redaktör
Thomas Pettersson, som har ägnat 12 år att finna svaret på mordgåtan kring Olof Palme. Här
berättar Thomas om världens största brottsutredning genom tiderna!

 

 

Program

Program – Temadag: Effektivare kommuner och regioner (pdf) 

 

 • kl. 09.15
  KEF hälsar välkommen!

 

 • 09.30
  Framtidens organisation & ledarskap –trygghet, mod, innovation och glädje!
  Föreläsare: Ari Riabacke, doktor i beslutsfattande och riskanalys, författare samt en av Sveriges mest populära föreläsare. På ett tankeväckande och mycket underhållande sätt talar Ari om hur vi ska ta oss an en morgondag som vi vet så liten om, hur vi leder företag och organisationer i en tid då osäkerheten är större än någonsin förr, hur vi skapar grupper och team som presterar på topp och hur vi kan finna nya vägar när inget är som förr – och aldrig kommer bli det igen.
  Om dessa frågor har Ari pratat mycket i Hypergenes podd ”Konkurrenskraft”, där han varit expert och ”proffstyckare”tillsammans med en ny gäst i varje avsnitt. Det här föredraget inleds därför med att Hypergenes marknadschef Robin Askelöf, ger några spaningar från gästerna som han och Ari träffat tillsammans. Med det som grund leder Ari oss vidare i ett  föredrag som både utmanar och inspirerar!

 

 • 10.40
  Med datadriven analys effektiviseras verksamheten
  Föreläsare: Bertil Ågren, partner på HerberthNathan & Co

  Ny teknik i form av Artificiell Intelligens, datadriven analys och maskininlärning skapar helt nya förutsättningar för att analysera, planera och styra verksamheten. Det gäller att inte bli förblindad av all ny teknik och tro att den är lösningen på allt. För att ta till sig den nya tekniken och kunna
  implementera den på rätt sätt, måste organisationen ha ordning på sina processer och styrmodeller.

  I framtiden blir de organisationer som klarar av att kombinera ”gammalt kunnande” inom planering och styrning med nya möjligheter inom Datadriven analys, de som har störst chans att effektivisera verksamheten. Under seminariepasset ges exempel på redan etablerade lösningar.

 

 • 11.40
  Ny teknologi med olika etiketter och stora förhoppningar!
  Föreläsare: Roland Svensson, utbildningsledare på KEF

  KEFU och KEF har genomfört en studie av digitalisering och AI i den kommunala och regionala verksamheten under 2019–2020. På vilket sätt är ekonomerna delaktiga i att effektivisera den kommunala verksamheten genom användning av digitala verktyg? Ni får en sammanfattande presentation av studiens innehåll och slutsatser efter genomförda intervjuer och
  enkätstudier.

 

 • 13.00
  Ökad effektivitet – ett måste och en möjlighet för kommunsektorn
  Föreläsare: Emelie Värja, forsknings- och utbildningsansvarig, Kommuninvest

  Den demografiska utvecklingen i Sverige, med en stigande försörjningskvot, gör det nödvändigt för kommunsektorn att öka effektiviteten, även om pengarna skulle räcka till, så finns inte personalen för att fortsätta arbeta som vi gör idag. Flera olika studier visar på en relativt stor effektiviseringspotential i sektorn. En studie genomförd på uppdrag av Svenskt Näringsliv, som gör ett försök att hitta förklaringsfaktorer för effektivitet i kommunsektorn presenteras under föreläsningen. Emelie Värja utsågs i augusti till ”Årets kommunalekonom” 2020.     

 

 • 14.05
  Från kunden i fokus till kundens fokus
  Anders Ljungberg, VD, Trivector logiq

  Oavsett bransch eller sammanhang, oavsett vad ni kalla dem – din verksamhet har kunder.  Dagens kund är välinformerad, jämför, har höga förväntningar, bedömer utbyte och kundupplevelse, kommunicerar effektivt sina omdömen om den som utfört tjänsten. Verksamheter måste komma närmare kunderna i jakten på genuin förståelse för deras behov och förväntningar. Förmågan att fånga och effektivt agera utifrån föränderliga behov och förväntningar måste nå nya nivåer. Tjänster eller lösning måste involveras utifrån behov och möjligheter, snarare än reaktivt utifrån krav och efterfrågan. Allt är möjligt, utmaningen är att förstå vad som också är viktigt.      

 

 • 15.20
  Palmemordet – äntligen fick vi ett svar!
  Thomas Pettersson, redaktör för tidningen Kommunal Ekonomi, journalist och författare

  I juni höll åklagare Krister Petersson en presskonferens där han presenterade Skandiamannen, Stig Engström, som skäligen misstänkt för mordet på statsminister Olof Palme 1986. Redan för två år sedan kunde frilansjournalisten Thomas Pettersson, redaktör för Kommunal Ekonomi,
  presentera samma slutsats i boken ”Den osannolika mördaren”.

  På detta seminarium berättar Thomas Pettersson den osannolika historien om hur Palmeutredare och media missade att statsministerns sannolika mördare befann sig mitt framför näsan på dem. Polisens misstag kan ha kostat samhället över 700 miljoner kronor -hur kunde det ha förhindrats? Vad var det som gick fel i organisationen?

 

Föreläsare

Ari Riabacke, doktor i beslutsfattande och riskanalys, författare samt en av Sveriges mest populära föreläsare.

Emelie Värja, forsknings- och utbildningsansvarig, Kommuninvest

Bertil Ågren, partner på HerberthNathan & Co.

Roland Svensson, utbildningsledare på KEF.

Anders Ljungberg, VD, Trivector logiq.

Thomas Pettersson, redaktör för tidningen Kommunal Ekonomi, journalist och författare

Information

Sista anmälningsdag
7 dec, 2020
Anmälan
Pris

En kommun- eller regionlicens kostar 10 000 kr.

Det inkluderar tio mottagare av själva länken till konferensen, men innebär ett obegränsat antal deltagare. Ni kan alltså sitta flera deltagare tillsammans hos en mottagare.

Vid anmälan anges en kontaktperson för er organisation. I god tid före arrangemanget ber vi på KEF att kontaktpersonen skickar e-postadresser till upp till tio mottagare, som då mottar länk till konferensen.

Önskar ni fler än tio mottagare behöver ni ytterligare en licens.

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram