Lönsam bluff. Tusentals falska fakturor betalas varje år.

10 okt, 2018

Bluffakturor kostade 88 miljoner kronor

Uppdrag Granskning har gått igenom tusentals bluffakturor som betalats av kommunsektorn och myndigheter. Summa: 7 000 fakturor för över 88 miljoner skattekronor.

SVT:s Uppdrag granskning har samkört alla företag som finns på de två största varningslistorna för oseriösa företag med en databas för utbetalningar från kommunsektorn och myndigheter mellan åren 2012–2016.
Det rör sig om 7 000 fakturor som ska ha betalats till företag som står bakom olika former av så kallade bluffakturor. Sammanlagt har 88 448 617 kronor betalats ut.
Bland de som betalat allra mest till företagen på varningslistorna hittar vi våra största städer:
Göteborg: 3 364 432 kronor.
Malmö: 2 182 243 kronor.
Stockholm stad: 1 827 113 kronor.

Granskarna upptäckte också vanliga förbrukningsvaror till extrema överpriser, reklam på okända hemsidor som få någonsin besökt och jobbannonser till tjänster som redan är tillsatta.
I Region Gävleborg betalade man under nio månader 19 fakturor för jobbannonser som ingen hade beställt – för sammanlagt 1,1 miljoner kronor.
– Vi har ju inte fått någonting för de här. Det här är vad man kallar bluffakturor. Och vi har överlämnat de här till polisen, det gjorde vi så fort vi fick kännedom om dem, säger Bo Svedberg, IT- och ekonomidirektör på Region Gävleborg till SVT:s Uppdrag Granskning.

I Kils kommun köpte en tidigare anställd in närmare sex och ett halvt ton issmältningsmedel för samma kilopris som en vällagrad cheddarost. 368 hinkar blev det totalt, till en kostnad på över en miljon kronor.
– Det här får ju aldrig upprepas, en sådan här fadäs. Och det innebär att vi måste ha en bättre internkontroll, säger Jan-Olov Ragnarsson, kommunchef i Kil.

Enligt SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog kan en orsak till felaktigheterna vara den stora mängd fakturor kommunerna hanterar.
– En medelstor kommun får in en kvarts miljon fakturor om året. Jag tror inte man kan ha en manuell rutin utan man måste ha en automatisk rutin när man väl sitter där och ska betala.
Kommunerna får in väldigt många bluffakturor och det är bara en liten del som betalas. Misstag sker dock:
– Det är över en miljon anställda i kommuner och landsting och det kommer alltid finnas folk som gör fel.
De flesta kommuner och landsting använder varningslistan från Svensk Handel.
– Men de (oseriösa företagen) byter hela tiden organisationsnummer och bank- och postgironummer så man hinner inte riktigt med att uppdatera listorna. De här företagen är oerhört snabbfotade, säger Annika Wallenskog.

Reportaget finns att se på SVT Play från 12 00 och sänds på SVT1 klockan 20 onsdagen den 10 oktober 2018.

Källa: SVT Uppdrag Granskning

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram