Omstrukterad vård vållar miljardunderskott

8 november, 2019

Svårt uppdrag. Sjukhusdirektör Björn Zöega har fått förklara bakgrunden till neddragningarna inom Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: KS

 

Karolinska Universitetssjukhuset ska dra ner på personal. Orsaken är en planerad och genomförd omstrukturering av vården, en motivering som haft svårt att överrösta kritiken.

Karolinska Universitetssjukhuset har varslat om stora neddragningar. I våras varslades om uppsägning av 550 administrativa tjänster och i veckan kom varslet om att 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster ska bort, fördelade på de flesta av sjukhusets verksamheter. Varslet innebär att nästan var 10:e läkartjänst ska bort.

Sjukhusledningens förklaring till neddragningen var i korthet att Karolinska numera har ett mera avgränsat uppdrag inom högspecialiserad vård, vilket innebär färre patienter. Trots detta har personalstyrkan vuxit. Prognosen pekar på ett underskott om runt 1,6 miljarder kronor för 2019.

Resultatet blev högljudda protester från oppositionspolitiker, fackförbund och företrädare för professionerna. Kritiken ritades mot att sjukhuset redan idag har för få medarbetare och patientsäkerheten kommer att äventyras.

På sjukhusets hemsida har sjukhusdirektör Björn Zöega förtydligat motiveringen till neddragningarna:

– Vi har flyttat ut vård för 950 miljoner kronor. Vi genomför, helt enligt plan, färre besök och vårdtillfällen än tidigare. Men samtidigt har vi blivit fler medarbetare. Det går inte ihop och vi har nu ett skenande ekonomiskt underskott, sade han.

Neddragningarna är väl analyserade och logiska utifrån det minskade uppdraget, anser sjukhusdirektören. Men mer återstår att göra.

– Varslet i sig kommer inte lösa hela vår ekonomiska situation. Det är en kombination av många olika åtgärder som kommer göra att vi får en ekonomi i balans, så vi måste jobba med flera delar.

Totalt jobbar cirka 15 300 personer inom sjukhusets olika verksamheter.

 

Text: Thomas Pettersson

 

Aktuella tillfällen

Sista chansen att anmäla

13 aug, 2021: Föreningsmöte 2021

13 aug, 2021: KEF-dagen

15 aug, 2021: Utveckla mätsystem för verksamhetens processer

18 aug, 2021: Skapa uthålligt fungerande processer

20 aug, 2021: Att skriva och tala ekonomi

Sök innehåll

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram