Controller med inriktning mot kommunövergripande ekonomistyrning

Linköpings kommun söker en Controller med inriktning mot kommunövergripande ekonomistyrning.

I en stor och innovativ kommun som Linköping har kommunledningsförvaltningen en viktig central samordnande roll. Genom att ge service och stöd till medborgare, företag, organisationer och andra förvaltningar skapas goda möjligheter att utveckla och förverkliga idéer.

Att arbeta inom denna mångfacetterade förvaltning är att vara med och göra skillnad – att faktiskt påverka samhällsutvecklingen. De många olika uppdragen berör de flesta Linköpingsbors liv och bidrar med ett långsiktigt perspektiv till bland annat ökad social och ekologisk hållbarhet samt förbättrad tillgänglighet i samhället.

Inom förvaltningen ryms allt från framåtblickande strategiarbete, modern kommunikation och effektiv administration till ett ambitiöst arbete med kompetensförsörjning samt trygghet och säkerhet i hela kommunen. Allt det där grundläggande som behövs i en kommun som växer och utvecklas. Linköpings kommun omsätter årligen ca 10 miljarder kronor och har en god och välskött ekonomi.

Om arbetsplatsen

Tjänsten som controller med inriktning mot kommunövergripande ekonomistyrning är placerad på kommunledningsförvaltningen inom ekonomiavdelningen. Controllern är en strategisk resurs och ingår i ekonomi och finansgruppen som leds av kommunens budgetchef. Gruppen arbetar kommunövergripande och rapporterar till ekonomidirektören, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Arbetet sker i nära dialog med kommunens ekonomichefer och ekonomer. Inom kommunen finns 5 ekonomichefer och ca 50 ekonomer.

Gruppen arbetar aktivt med omvärldsbevakning, jämförelser och i nätverk med Sveriges större kommuner. Att gruppens medarbetare håller sig uppdaterade om kommunala ekonomistyrningsfrågor har högsta prioritet, då professionalitet är helt nödvändigt för vårt uppdrag. I ekonomi- och finansgruppen ingår budgetchef och finanschef samt fem controllerfunktioner och assistentresurs..

Arbetsbeskrivning

I ditt uppdrag ingår att:

 • tillsammans med ekonomidirektör och budgetchef svara för utveckling av kommunens ekonomistyrning
 • tillsammans med ekonomidirektör och budgetchef svara för utveckling av ekonomiprocessen
 • svara för utveckling av kommunövergripande systemstöd inom ekonomiprocessen
 • bistå budgetchefen i budgetarbetet
 • svara för utveckling av kommunövergripande beslutstöd
 • svara för kommunens investeringsprocess avseende ekonomi
 • tillsammans med ekonomidirektör och budgetchef svara för utveckling av den kommunövergripande uppföljningen
 • svara för kommunens resursfördelningsmodell
 • svara för kommunens modell för pris- och lönekompensation
 • delta i arbetet med att utveckla modeller för planering och uppföljning av kassaflöden
 • delta i externa nätverk

Utredningsuppdrag inom ekonomiområdet kommer att ingå i arbetsuppgifterna. Tjänsten har ett övergripande ansvar för att ekonomisystemet är ändamålsenligt.

I ditt uppdrag bistår du ekonomidirektören i att säkerställa att Linköpings kommuns ekonomiprocess är ändamålsenlig och kostnadseffektiv. Tjänsten kan även komma att innehålla ekonomisk uppföljning av kommunens bolag

I uppdraget ingår även att stötta kommunens ekonomichefer och ekonomer i ekonomifrågor.

Kvalifikationer

Du har högskoleutbildning inom ekonomi, gärna med inriktning mot redovisning. För uppdraget krävs några års erfarenhet från liknande arbete. Goda kunskaper om kommunal ekonomi, gärna på kommunövergripande nivå, är meriterande. Erfarenhet av att arbeta i en politisk styrd organisation är önskvärt.

Du är analytisk, strukturerad och utvecklingsinriktad samt har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Ödmjukhet, lyhördhet och prestigelöshet är egenskaper vi värdesätter. Du är en självgående, drivande och pedagogisk person, som också har en förmåga att planera och strukturera ditt arbete samt en förmåga att leverera resultat under de tidsramar som arbetet sätter upp. Du har lätt för att samarbeta och är lösningsfokuserad.

Du behöver ha erfarenhet av självständigt arbete med utredningar/analyser inom området. Du har goda kunskaper i Excel. Vi sätter stor vikt vid personlig lämplighet.

Anställningsform

Tillsvidareanställning. Heltid. Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Sista ansökningsdag 2017-06-12. Referensnummer 2017/986.
Du är välkommen att söka genom att göra en digital ansökan här. 

Kontakt

Birgitta Hammar, 013-20 61 36

Facklig företrädare

Janin Tekkeden, SACO, 013-20 67 80
Britt-Marie Sandström, Vision, 013-20 71 40

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram