Controller till skolans verksamheter, Sala kommun

Sala kommun har 2 000 medarbetare som varje dag levererar samhällstjänster till 22 000 kommuninvånare. En långsiktig ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling är den naturliga utgångspunkten för alla våra verksamheter i en kommun som växer och som ska präglas av livskraft i hela kommunen.

Ekonomifunktionen i Sala kommun är samlad till ett centralt ekonomikontor som även innefattar upphandlingsverksamheten. Kontoret består av 18 medarbetare varav 6 stycken är verksamhetscontrollers. Sala kommuns skolor har idag ca 4 100 elever från förskoleklass till gymnasiet. I skolans verksamhet finns det i dagsläget även närmare 30 ledare med olika behov av ledning och stöttning i ekonomiska frågor. Du kommer att ingå i ett team med två verksamhetscontrollers med inriktning mot skolans verksamheter.

Sala kommun befinner sig i ett intensivt utvecklingsskede av den ekonomiska förvaltningen. Vi söker därför dig som i controllerrollen har erfarenhet av processutveckling och som vill ta en central roll i arbetet med att skapa rätt förutsättningar för ekonomistyrning och fortsatt utvecklingsarbete. I denna roll kommer du ges möjligheten att vara delaktig och drivande i en expansiv verksamhetsutvecklingsfas där du utöver ansvar för löpande redovisning, budgetprocesser och omvärldsanalyser, kommer att ansvara för samordning och utveckling av nya processer, från planeringsförutsättningar till beslut. Du kommer att arbeta tätt tillsammans med kontorschefer samt chefer för respektive enhet. Rollen rapporterar till ekonomichefen.

För att du ska lyckas i din roll är det viktigt att du är positiv och ser möjligheter där andra ser problem. Du är inte rädd för att ta initiativ och använder din analytiska förmåga till att stötta och driva utvecklingen i verksamheterna. Som person är du resultat- och lösningsorienterad och besitter mycket god förmåga att planera och prioritera i ditt arbete. Du har en hög grad av social säkerhet och besitter förmågan att ta fram och presentera underlag på ett tydligt och pedagogiskt sätt.

Arbetsuppgifter

Rollen som verksamhetscontroller för skolans verksamheter innebär bl.a. att:

  • Ansvara för att ta fram och följa upp budget, bokslut och prognoser i samarbete med chefer på respektive enhet.
  • Ansvara för viss redovisning och avstämningar av balanskonton.
  • Löpande göra omvärldsanalyser för att identifiera risker och möjligheter för att optimera ekonomi och verksamhet.
  • Aktivt bidra som specialist i verksamhetens utvecklingsarbete.
  • Muntlig och skriftlig rapportering ledningsgrupp och politik.
  • Utbilda verksamhetens chefer i ekonomiska frågor.
  • Skapa ett nära och förtroendefullt samarbete med ekonomi- och skolchef.
  • Implementera riktlinjer och arbetssätt i organisationen.
  • Aktivt bidra till förverkligandet av ekonomikontorets verksamhetsplan.
  • Samordna och utveckla processer och projekt.

Nuvarande uppdrag riktar sig primärt mot grundskolans verksamhet.

Kvalifikationer

Du har akademisk examen med inriktning ekonomi samt några års arbetslivserfarenhet som controller inom offentlig sektor. Du känner dig trygg i din kompetens inom såväl budget- och uppföljning som inom redovisningsområdet. Mycket goda kunskaper i Excel är ett krav. Du förutsätts behärska svenska flytande i både tal och skrift. B-körkort är ett krav. I denna roll lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. Erfarenheter från kommunal verksamhet samt kunskaper i Visma Enterprise Affärslösningar med delsystemen RoR, IoF och BoP är meriterande.

Anställningsvillkor

Tillsvidare/Heltid. Individuell lönesättning. Tillträde enligt överenskommelse, där provanställning kan komma att tillämpas.

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast den 10 juni 2018. Du är välkommen att söka här. 
Anställningsprocessen sker löpande och tjänsten kan därmed vara tillsatt innan ansökningstiden gått ut.

Upplysningar

Vill du veta mer om tjänsten kontakta HR-konsult Johanna Sundlöf via telefon, 0224-747248 eller via mail, johanna.sundlof@sala.se

Facklig kontakt

Civilekonomerna: Daniel Ahlin, daniel.ahlin@sala.se
Vision: Thomas Roberg, thomas.roberg@sala.se