Vill du jobba med ekonomi på nationell nivå med inriktning på den kommunala ekonomin?

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är en medlemsorganisation för kommuner, landsting och regioner. Som arbetsgivar- och intresseorganisation driver vi deras frågor och erbjuder stöd och service. Vårt uppdrag är att ge kommuner, landsting och regioner bättre förutsättningar för lokalt och regionalt självstyre. Målet är att tillsammans med medlemmarna utveckla välfärden. Vi är en spännande och utvecklande arbetsplats för dig som är intresserad av samhällsfrågor. På SKL har du möjlighet att bidra till och påverka samhällets utveckling. Arbetet leder till många stimulerande kontakter med personer i olika positioner och med olika kompetenser inom såväl näringslivet som den offentliga sektorn.

Vårt kontor finns vid Slussen i Stockholm med en fantastisk utsikt över staden.

Arbetsbeskrivning

Avdelningen för ekonomi och styrning består av 3 sektioner vilka huvudsakligen arbetar med demokrati- och styrningsfrågor, statistik och ekonomisk analys. Den här tjänsten är placerad på sektionen för ekonomisk analys, där vi är 20 medarbetare, alla experter inom sina respektive områden.

Vi bevakar våra medlemmars intressen, följer samhällsekonomin och kommunsektorns ekonomiska utveckling. Vi gör också SKL:s konjunkturprognoser och makroekonomiska helhetsbedömningar. Bl.a. ansvarar vi för ”Ekonomirapporten” som ges ut två gånger per år. Arbetet används som beslutsunderlag av kommuner, landsting och regioner för att kunna planera och följa upp sin ekonomi.

Vidare bevakar sektionen medlemmarnas intressen när det gäller lagar och förordningar som påverkar de ekonomiska förutsättningarna, och gör beräkningar och bedömningar av ekonomiska konsekvenser av olika förslag. Sektionen arbetar konsultativt gentemot medlemmar och andra avdelningar på SKL.

Mer konkret innebär tjänsten att på nationell nivå omvärldsbevaka inom ett verksamhetsområde, till exempel följa statliga utredningar och i stort följa utvecklingen inom området. Du är experten som bidrar med stöd, hjälp och service till våra medlemmar. Det handlar vidare om att bistå medlemmarna med information, analyser och bedömningar om deras ekonomiska förutsättningar. Du skriver och ansvarar för den del i Ekonomirapporten som är kopplat till ditt ansvarsområde.

En annan viktig del i arbetet är att förmedla erfarenheter och kunskap om kommunernas ekonomi till våra medlemmar. Det gör du genom att delta i och anordna utbildningar, konferenser och kurser. Du är SKL:s representant i olika sammanhang och skapar goda samarbeten dels externt med andra organisationer, myndigheter och departement, dels internt inom SKL.

Kvalifikationer

Vi söker dig med relevant universitet- eller högskoleutbildning inom ekonomi. Du har arbetat med strategiskt ekonomiarbete inom en politiskt styrd organisation, gärna i en kommun.

För att trivas i rollen så är du bra på att ta egna initiativ och kan arbeta självständigt men också tillsammans med andra i t.ex. projekt- och samverkansgrupper. Du skapar laganda och gillar att bygga nätverk och att skapa goda relationer till andra människor. Du angriper dina frågeområden utifrån ett strategiskt perspektiv och trivs med att förmedla budskap och presentera komplex information. Du har därför en god kommunikativ förmåga och är duktig på att formulera dig, både muntligt och skriftligt.

Låter det som en tjänst som passar dig? Välkommen med din ansökan!

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde efter överenskommelse.

Ansökan

Ansök senast: 2017-05-17. Välkommen att söka genom att göra en digital ansökan här

Kontakt

Niclas Johansson
Chef -sektionen för ekonomisk analys
08-452 77 64