Experter om Anders Borgs varumärke: “Väldigt illa”

Anders Borg.

Anders Borg. Foto: Malin Hoelstad

Via Economic management Anders Borg AB, utför den före detta finansministern sedan 2014 ekonomiska och finansiella analyser, ekonomisk rådgivningsverksamhet samt styrelsearbete i svenska och internationella företag.

Fram tills i veckan hade han uppdrag för bland andra investmentbolaget Kinnevik och affärsbanken Citigroup, som han fått lämna till följd av den omtalade skärgårdsfesten.

2016 hade Borgs företag en nettoomsättning på drygt 16,5 miljoner kronor, och gjorde en vinst på 6,3 miljoner kronor efter skatt. Borg plockade ut 4,8 miljoner kronor i utdelning förra året.

Annons
X

Enligt Kinneviks senaste årsredovisning har Borg erhållit 1 miljon kronor i styrelsearvode – pengar han nu går miste om.

Men en del av företagets inkomster härrör också från föredragsverksamhet. De allra mest framstående ex-politikerna och företagsledarna tar ett arvode på mer än 100 000 kronor per föreläsning.

– Där ingår Anders Borg, helt klart, säger Fredrik Sjöholm, presstalesperson på Talarforum i Skandinavien, som arrangerar föreläsningarna.

Han har stor respekt hos många och ur det perspektivet är det här ju väldigt illa.

Enligt Fredrik Sjöholm gör Anders Borg ett tiotal föreläsningar om året, både internationellt och nationellt. Utomlands ligger arvodena betydligt högre, men för sina föreläsningar i Sverige drar Borg uppskattningsvis alltså in minst omkring en miljon kronor på verksamheten bara i Sverige.

– Det beror nog inte bara på att han varit finansminister, utan också på att han uppmärksammats en hel del internationellt, säger Fredrik Sjöholm.

Bland annat utsågs Anders Borg av tidningen Financial Times som EU:s främste finansminister 2011.

Men efter skärgårdsfesten i förra veckan tror flera pr-experter nu att Anders Borgs varumärke kan ha tagit skada.

– Han har stor respekt hos många och ur det perspektivet är det här ju väldigt illa. Och hittills har krisstrategin från hans sida inte heller varit den bästa, säger Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet.

Elaine Eksvärd, retorikexpert.

Elaine Eksvärd, retorikexpert. Foto: Jesper Anhede/Pressbild

Retorikexperten Elaine Eksvärd instämmer.

– Det är självklart att det påverkar hans varumärke – och där har krishanteringen i sig också bidragit, säger hon.

Trots att Anders Borg avfärdar detaljer om kvällen som lösa rykten har han beslutat att lämna sina uppdrag i Kinnevik och Citigroup.

Ett dåligt beteende på en skärgårdsfest tar inte ifrån honom hans tid som skicklig finansminister.

Anders Borg har även ifrågasatt nuvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batras trovärdighet efter att hon, medan han ännu inte hade dementerat detaljerna, kritiserat hans agerande på skärgårdsfesten.

– Att lämna sina poster är stora steg för små rykten och det blir inte trovärdigt. Och man ska definitivt inte anklaga de som kritiserar, utan visa på förståelse för att hans ursäkt i samband med nyheterna väcker kritik, säger Elaine Eksvärd.

Nu beror hans framtida popularitet på hur Anders Borg rider ut krisen, menar hon.

– Men på sikt tror jag ändå att han kommer ha fortsatt respekt för sin kompetens. Ett dåligt beteende på en skärgårdsfest tar inte ifrån honom hans tid som skicklig finansminister. Han har byggt upp ett stort förtroendekapital och har en stor fanclub, säger Elaine Eksvärd.

På tisdagen meddelade Norrmalmspolisen att förundersökningen mot Anders Borg läggs ned.

– Det saknas förutsättningar för att fortsätta utredningen, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen, till SvD.

Läs även

Advokat Massi Fritz: ”Det är anmärkningsvärt”

Anklagelserna mot Anders Borg

Därför kommer folket att förlåta Borg

Anklagelserna mot Anders Borg

Stenbeck hade redan fått nog av Borg

Premium Anklagelserna mot Anders Borg

Länk till artikeln


En nyhet hämtad från Pressklipp

Fler Pressklipp >>