Finanslandstingsrådet tar ett steg tillbaka

Publicerat måndag 12 februari kl 09.21

“Mån om att det ska vara rätt”

(0:40 min)
Iréne Svenonius, finanslandstingsråd för Moderaterna

Iréne Svenonius, finanslandstingsråd för Moderaterna

Iréne Svenonius, finanslandstingsråd för Moderaterna Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Efter kritik tar nu finanslandstingsrådet i Stockholm Iréne Svenonius (M) ett steg tillbaka när det gäller beslutet om att en extern granskning ska tillsättas av Nya Karolinska sjukhuset.

Hon anses, enligt experter, jävig i frågan då granskningen berör hennes man som är chef för upphandlingsenheten på sjukhuset.

– Jag vill inte försätta mig själv eller landstinget i att jag skulle vara i en jävsituation, säger Svenonius.

Iréne Svenonius man har spelat en aktiv roll genom att godkänna inköp av konsulttjänster från Boston Consulting Group (BCG) i sin egenskap av upphandlingschef på Karolinska, det har Dagens Nyheter avslöjat.

En internrevision har nyligen riktat hård kritik mot sjukhusets sätt att hantera inköpen av konsulttjänster. Revisionen ledde till att Stockholms läns landsting kräver pengar tillbaka från BCG.

Förra fredagen, den 2 februari, hade landstingsstyrelsens arbetsutskott ett extrainsatt möte dit Karolinska ledning och styrelseordförande var kallade. Frågan om en extern granskning av sjukhusets hantering av konsultfakturor och personkopplingar var då uppe på bordet.

På mötet röstade alliansen och socialdemokraterna för olika förslag om extern granskning och det är Svenonius deltagande i det beslutet som kan vara föremål för jäv.

Efter att Dagens Nyheter talat med två juridiska experter som hävdar att det kan röra sig om jäv väljer alltså Iréne Svenonius nu att ta ett steg tillbaka.

– Jag har varit öppen och rak med att min man är upphandlingschef på Karolinska. Jag har också ställt frågor till landstinget för att få en bedömning om det fanns någon risk för jäv. Det ansåg de inte, säger Svenonius. Men nu har det kommit fram ny information och jag har tagit ett steg tillbaka, fortsätter hon.

Alla frågor om granskningen kommer under tiden att hanteras av Moderaternas vice gruppledare i landstinget Kristoffer Tamsons. Han är också trafiklandstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Länk till artikeln


En nyhet hämtad från Pressklipp

Fler Pressklipp >>