Kritik mot regeringens asylmiljoner

Muhammad kom till Sverige hösten 2015 och efter ankomsten till Trelleborg skulle han först till Halmstad, hamnade på Gotland, för att sedan flyttas till Halmstad igen.

– Jag sa att jag inte ville tillbaka till Halmstad, för jag trivdes på Gotland, jag gick i skolan, hittade ett fotbollslag och skaffade kompisar där, berättar Muhammad.

LÄS MER: Nytt förslag – flyktingar får inte välja land

Men det blev Halmstad ändå, och där började han om med ny skola, nytt fotbollslag och nya kompisar, fram tills han fyllde 18 år i maj då migrationsverket sa att det var dags att flytta igen, till ytterligare en ny stad.

195 miljoner kronor ska stoppa flyttkarusellen

Och det det är just flyttkaruseller som den här, regeringen nu vill försöka stoppa med ett tillfälligt bidrag på totalt 195 miljoner kronor som ska betalas ut i december till kommunerna för att de ska behålla asylsökande ungdomar som fyller 18 år. Till skillnad från hur det har varit hittills då ungdomarna när det blivit myndiga vuxna, tillsammans med ansvaret, flyttats från kommunen till migrationsverket. Men i Växjö kommun är man kritiska till det tillfälliga bidraget då man menar att pengarna bara räcker till att behålla ett fåtal av ungdomarna.

Stoppar bara en tiondel

– Vi kommer ju inte att kunna behålla någon som vi inte får pengar från staten för, för det har vi helt enkelt inte resurser till, så vill man att vi ska stoppa flyttkarusellen ja då får man också ge hela ersättningen, nu ger man möjligen ersättning för att stoppa en tiondel av flyttkarusellen, säger Oliver Rosengren (M) socialnmämndens ordförande i Växjö.

LÄS MER: Kommuner tvingas låna pengar när ersättning från Migrationsverket dröjer

Oliver Rosengren har räknar på vad det skulle kosta för kommunen att behålla de 50 – 60 aktuella ungdomarna i stödboenden under ett och då kommit fram till att regeringens tillfälliga bidrag på ungefär 1,5 miljoner kronor till Växjö, skulle täcka kostnaden för 5 – 6 av ungdomarna vilket han menar kommer att betyda att flyttkarusellen fortsätter ändå för de flesta, men migrationsministern håller inte med.

Migrationsministern tror bidraget gör skillnad

– Nej jag tror inte att det kommer att bli så, jag har en ordentlig förhoppning om att de 195 miljonerna ska göra skillnad, säger Heléna Fritzon (S) migrationsminister.

Och man slår ut det totala bidraget på 195 mkr på de 8351 asylsökande ungdomarna som enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting är aktuella, skulle det i genomsnitt bli lite drygt 23.000 kronor per ungdom i extra bidrag för kommunerna, vilket enligt SKL täcker kostnaden i ungefär en månad för de dryga 8.000 ungdomarna.

I Uppsala får alla asylsökande 18-åringar stanna

Men bidragets storlekt avskräcker dock inte Uppsala kommun där man till skillnad från Växjö snabbt fattat ett tillfälligt beslut om låta alla asylsökande som blir 18 år stanna i kommunen.

LÄS MER: Ny rapport om asylkostnader

Vårt tillfälliga beslut är taget utifrån humanitära skäl, de ekonomiska konsekvenserna har vi inte sett ännu, och det är därför beslutet är tillfälligt, säger Kjell Haglund (V) socialnämndes ordförande i Uppsala.

I september fattar Uppsala kommun ett nytt beslut och Kjell Haglund hoppas och tror att det blir det samma och på att regeringen framöver skjuter till ytterligare bidrag till kommunerna.

Muhammad hoppas han slipper flytta igen

I andra kommuner vi har pratat med har man ännu inte beslutat hur man konkret kommer att göra med sina asylsökande 18 åringar, inte heller i Halmstad där Muhammad fram till nyligen bodde. Nu bor han i Växjö och hoppas återigen på ny skola, nytt fotbollslag, nya vänner och på att flyttkarusellen har stannat, trots att han inte kommer att omfattas av de nya reglerna och bidragen.

– Jag vil satsa på fotbollen, men om jag inte lyckas där vill jag bli snickare, det är vad jag drömmer om, säger Muhammad.

Länk till artikeln


En nyhet hämtad från Pressklipp

Fler Pressklipp >>