Pressklipp:

Skatten höjs i Danderyd – ”allvarligt ekonomiskt läge”

29 maj, 2019

Kommunledningen i Danderyd kommer att besluta om en skattehöjning på 1,40 kronor per 100 intjänade kronor. Skattesatsen hamnar då på 31,03. Klockan 11:00 hålls en presskonferens om det ekonomiska läget och SVT sänder direkt.

Danderyds kommun varnade redan i februari för ett stort underskott i årets budget, och Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, sa då att ”Danderydsborna måste förbereda sig på konsekvenser”.

Nu har den politiska majoriteten kallat till presskonferens klockan 11 på onsdagen. På pressträffen kommer en kraftigt höjd kommunalskatt med 1,40 att presenteras. Höjningen sker från och med årsskiftet.

Om inga åtgärder vidtas nu kommer kommunen få ett ekonomiskt underskott på mer än 220 miljoner kronor vid årets slut.

Den väntande skattehöjningen är ovanligt stor enligt chefsekonomen på SKL.

- Jag kan inte säga om det är ett rekord, men när man talar om en stor höjning brukar det handla om runt en krona. Jag kan inte på rak arm komma på att någon annan kommun har höjt så mycket de senaste åren, säger Annika Wallenskog, som är chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

I februari sa Hanna Bocander (M) att just skattehöjningar skulle kunna komma:

– Vi har fyra sätt att reglera intäkter och utgifter: sänka kostnader, höja skatt, sälja tillgångar och justera avgifter. Jag utesluter inte att vi behöver använda oss av alla fyra.

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram