Statsvetare menar att bötesfusk handlar om korruption

Publicerat tisdag 12 september kl 16.42

Statsvetare: Förtroendet för det allmänna riskerar att skadas

(1:27 min)
Parkeringsbot. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Parkeringsbot. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Parkeringsbot. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Rättegången mot den kommuntjänsteman som skrivit av sin egen och någon annans parkeringsböter riskerar skada förtroendet från allmänheten menar Gissur Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap.

Idag började rättegången mot den kommuntjänsteman som skrivit av sin egen och någon annans parkeringsböter. Han är åtalad för grovt tjänstefel.

Det är böter som tjänstemannen har ansett varit felaktiga, och han säger själv i polisförhör att han gjort det här många gånger förut och att det är vanligt i många kommuner.

Gissur Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet menar att det här fallet kan handla om korruption.

– Om man tittar på hur organisationer som Världsbanken och Transparency international definierar korruption så ska det här betraktas som ett korruptionsärende, säger han. 

Summan handlar om 800 kronor, men åklagaren anser att han har har beslutat trots att han var jävig och han har tjänat ekonomiskt på det.

– Summan är egentligen ointressant, straffet är egentligen ointressant. Det sättet vi brukar jobba med när det kommer till korruption det är att det handlar om att någon missbrukar sin offentliga tjänst eller förtroendevalda post för att gynna sig själv eller de som står en närmast. Att avskriva sina parkeringsböter fallet definitivt under en sådan definition, säger Gissur Erlingsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

P4s lokala kanaler fyller 40 år – allt om firandet

Länk till artikeln


En nyhet hämtad från Pressklipp

Fler Pressklipp >>