Tiggeriförbud prövas på nytt

9 nov, 2018

Fullmäktige i Kungsbacka har beslutat kräva tillstånd för tiggeri – ett sätt att öka pressen underifrån inför en rättslig prövning av Eskilstunas upphävda tillståndsplikt.

Alla kommunala försök att komma åt tiggeriet med lokala ordningsstadgan har hittills fått nobben. Vellinges förbud har avslagits i alla instanser men fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, dit SKL skickat en inlaga som stöttar kommunen.

I Södermanland upphävde länsstyrelsen i juli Eskilstunas krav på tillstånd, vilket kommunen överklagat. Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Kungsbacka, har inga indikationer på att länsstyrelsen resonerar annorlunda i Halland.

– Jag tror ändå att ju fler kommuner som prövar detta, desto större chans att det ändras, säger han.

Beslutet innebär att det på offentlig plats ska krävas tillstånd för såväl ”passiv penninginsamling” som för ”aktiv” (att gå runt med en insamlingsbössa).

– Vi har definierat offentlig plats på en karta. Det är centralorten och olika kommuncentrum.

Kartan är identisk med den som reglerar var man inte får dricka alkohol. Uppenbart har kommunledningen tänkt sig att inga tillstånd ska delas ut.

– Jag tror ingen som tigger vill betala 750 kronor, säger Hans Forsberg och syftar på avgiften.

När Eskilstunas tillståndsplikt upphävdes, jämförde länsstyrelsen med att gatumusikanter inte anses orsaka störning. Inte heller tiggeri bedöms störa ordning, trafik eller säkerhet.

– Det kan man i så fall även säga om att dricka alkohol på gatan. Men de som dricker blir stökiga. Och här är risken att man fastnar i fattigdom och utnyttjas, säger Hans Forsberg.

Han räds inte invändningen att länsstyrelsens prövning bara handlar om ordningen.
– Då kan man argumentera att tiggeriet föder brottslighet.

Beslutet togs med 33 röster mot 27. Utöver M stöddes det av SD, KD och lokala partiet Kungsbackaborna. På nej-sidan fanns S, C, L, V och MP.

 

 

Text: Lars-Gunnar Wolmesjö

Partners

© 2020 Kommunalekonomernas förening. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram