Så lyckas du med uppdateringen av budgetdokumentet

En tydligare koppling mellan årsredovisningen, MRP och budgeten – det blev vinsten när Trollhättans Stad uppdaterade sitt budgetdokument. Så här säger ekonomichefen Dan Jonasson om vad som var den bakomliggande framgångsfaktorn.


Text: Charlotta Marténg

Trollhättans Stad har under 2023 reviderat sitt budgetdokument. Ekonomichefen Dan Jonasson är nöjd med processen och hur den har resulterat i ett budgetdokument som är tydligare och bättre hänger ihop med årsredovisningen.

Översynen görs var fjärde år och nu var ett bra läge att fundera på en modernisering av dokumentet. Inspiration hämtades från rapporten ”Budgetdokumentent – varierande dokument med förbättringspotential” framtagen av Hans Petersson, föreläsare på KEF:s temadag Budgetdagen och verksam på Förvaltningshögskolan på Göteborgs Universitet.

Dan Jonasson. Foto: privat

– Vi har anammat hans ingångar och utgångspunkter och den stora vinsten för oss har blivit att vi har fått ett mycket bättre dokument, där vi dessutom har kunnat få in delar av koncernperspektivet, säger Dan Jonasson.

Kopplingen till årsredovisningen har blivit tydligare vilket gör att budgetdokumentet är lättare att känna igen sig i. Det i sin tur gör dokumentet mer pedagogiskt efter som strukturen går hand i hand med årsredovisningen.

– Mitt medskick till alla som funderar på att se över sitt budgetdokument är att utgå från årsredovisningen. Det har varit vägvinnande att tänka samma struktur som årsredovisningen eftersom vi då hittade givna indelningar och underrubriker, säger han.

I Trollhättans Stad var översynen lyckad och nu är de nya dokumenten på plats. Dan Jonasson konstaterar att det fanns en tydlig framgångsfaktor i arbetet. Förankring.

– Vi involverade politikerna redan från start och hade med den politiska ledningen genom kommunstyrelsens presidium från början. Att förankra arbetet i ett tidigt skede är ett vinnande koncept. Sedan får man vara beredd att anpassa sig, det är ju trots allt deras dokument, säger han.

I samband med KEF:s temadag Budgetdagen den 15 december kommer Dan Jonasson och hans kollega Marie-Louise Nordén att dela med sig ytterligare av erfarenheter runt processen, vilka lösningar de valde och varför och vilka svårigheter de stötte på och hur de hanterade dessa.

 

Nyfiken på temadagen Budgetdagen ?

  • Susanne Spector, makroanalytiker på Nordea, ger oss en bild av hur Nordea ser på en ekonomiska trenderna på global och nationell nivå.

  • Hans Petersson berättar om rapporten Budgetdokumentet – varierande dokument med förbättringspotential.

  • Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR ger dig senaste nytt avseende ekonomiska förutsättningar och skatteprognoser för kommuner och regioner.

  • Sanna Rickardsson, ekonomichef i Gnosjö kommun, berättar om för- och nackdelar med den så kallade prislappsmodellen.

  • Två erfarna ekonomichefer, Ulrika Gellerstedt från Tanums kommun och Nicholas Prigorowsky från Region Södermanland, ger sin syn på vilka utmaningar som finns när man ska budgetera i en lågkonjunktur och hur dessa kan mötas med olika strategier.

  • Dan Jonasson och Marie-Louise Nordén från Trollhättans Stad berättar om processen med att uppdatera budgetdokumentet.

 Läs mer och boka: Budgetdagen

Föregående
Föregående

Kanslichefen mötte frågvisa ekonomistudenter

Nästa
Nästa

Har du koll på nyheterna inför årsredovisningen?