Aktuella kommunalekonomiska frågor för revisorer 2023 (e-kurs)

“Revisonsdagen” är en konferens för dig som arbetar med kommunal revison som sakkunnig revisorer eller förtroendevald revisor. Du får lyssna till inspirerande föreläsare och blir uppdaterad med nyheter.


Den här kursen spelades in den 14 december 2023.
Kurslängd: 4 timmar och 45 minuter.

Du tar del av kursen på KEF:s e-kursplatform: ekurser.kef.se. När du beställt kursen får du åtkomst och inloggningsuppgifter till e-kursportalen inom inom 1–2 arbetsdagar. Du har tillgång till beställd kurs i 12 månader.

Kursen genomfördes tillsammans med Skyrev.

Innehåll 

KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling. Avsikten med ”Revisonsdagen”är att belysa ett antal aktuella ämnen inom kommunal ekonomi som ger dig möjlighet att skapa en ännu kvalitativare revison.

Följande föredrag är aktuella i år:

Den ekonomiska utvecklingen på global och nationell nivå

Gustav Helgesson ger oss en bild av hur Nordea ser på en ekonomiska trenderna på global och nationell nivå. 

KISA-vad skall man tänka?

Från och med 2023 granskas kommunernas finansiella redovisning enligt Standard för kommunal räkenskapsrevision. Standarden har stora likheter med ISA (International Standards on Auditing) men innehåller också tillämpningsanvisningar och särskilda instruktioner på områden där svenska kommuners särart så motiverar. Vi går igenom de erfarenheter som gjort av standardens tillämpning vid granskningen av årets delårsrapporter samt belyser olika frågeställningar rörande revision av årets årsredovisningar.

Per-Åke Brunström från KEF diskuterar KISA och vilka effekter den väntas få för förtroendevalda revisorer, yrkesrevisorer och kommunernas ekonomer. Föredraget är fördjupning på förra året föredrag om KISA.



Budgetdokumentet - varierande dokument med förbättringspotential 

I ny rapporten från Hans Petersson, Budgetdokumentet –varierande dokument med förbättringspotential, belyses vilka generella och specifika krav som kan ställas påett budgetdokument, inte minst för att stimulera till en diskussion kring hur dessa kan utformas för att bland annat harmoniera mer med årsredovisningen.



Välfärdbrott –vad kan vi göra?

Välfärdsbrotten står för en stor del av de icke önskvärda kostnaderna i våra offentliga organisationer, närmare bestämt ca 20 miljarder kronor. Bland annat sker bedrägerier inom områdena försörjningsstöd, assistansersättning, bostadsbidrag och föreningsbidrag. Malmöstad bedriver ett strukturerat arbete med att förebygga och upptäcka välfärdsbrott och otillåten påverkan. Vi får exempel på vad som kan hända, hur det kan gå till, hur vi kan förebygga och upptäcka och varför det är viktigt att samverka med andra kommuner och relevanta myndigheter.

Henrik Heyman, utvecklingssamordnare i Malmöstad, 



Aktuella redovisningsfrågor från RKR

Torbjörn Tagesson, kanslichef på RKR diskuterar aktuella redovisningsfrågor där du också får möjlighet att ställa frågor inför ditt arbete med att b.la. granska årsredovisningen.



Öka kvalité och intern kontroll i de redovisningsrelaterade processerna

I föredraget reflekteras över vilka processer som är redovisningsrelaterade och vilka krav som bör ställas på processerna. Även metoder för att definiera och beskriva processer diskuteras samt vilken information som hanteras inom redovisningen (informationsflöden.) Under föredraget ges även exempel på hur förbättringsbehov kan analyseras.



För vem passar evenemanget?   

Det är en konferens passar för dig som arbetar med revision i kommuner och regioner


Föreläsare

Dagen leds av Hans Pettersson från KEF. Vi får lyssna på Susanne Spector från Nordea, Torbjörn Tagesson från RKR, Henrik Heyman, Malmöstad, Per-Åke Brunström och Göran Lingman Persson från KEF. 

Beställning

Längd
4 timmar och 45 minuter

Pris
Medlem: 4000 kr, ex. moms
Icke-medlem: 4700 kr, ex. moms

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Tekniska frågor
Johanna Lundgren
0720-60 50 22
johanna@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra kursen på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Analysera resultaten med Kolada

Nästa
Nästa

Sammanställda räkenskaper, grundkurs