Drift- och investeringsredovisning

I kursen går vi igenom drift- och investeringsredovisningens syften samt de krav som ställs på dessa rapporter i Lag om kommunal bokföring och redovisning samt i Rådet för kommunal redovisnings rekommendation 14, Drift- och investeringsredovisning.


Innehåll

Tillgång till anpassad information är en grundförutsättning för en fungerande demokrati och effektiv förvaltning av ekonomin, där fyller redovisningen en viktig funktion. Det finns dock förhållanden som skiljer kommunal verksamhet från privata företag och som påverkar den kommunala redovisningens utformning. Ett utmärkande exempel på detta är den kommunala årsredovisningens- och delårsrapportens drift- och investeringsredovisning.

Sedan länge har kommunernas förvaltningsberättelse innehållit upplysningar om drift- och investeringsbudgetens utfall. Motiverat av budgetens centrala roll för styrning och uppföljning av ekonomin, utgör drift- och investeringsredovisning från LKBR:s införande, självständiga delar i årsredovisningen för vilka RKR tagit fram en särskild rekommendation som senast ändrats i oktober 2023 (med tillämpning från räkenskapsåret 2023) . 

En tidigare gjord praxisundersökning uppvisar en varierande följsamhet mot Rådets rekommendation 14. Bland annat används egna avvikande begrepp, svåra att förstå för en utomstående. En annan vanligt förekommande avvikelse är att sambandet mellan drift- och investeringsredovisningen och årsredovisningens övriga delar, saknas eller inte framgår.

I kursen går vi igenom kommunallagens, LKBR:s och Rekommendation 14 syften och regler samt visar med förklarande exempel hur dessa kan uppfyllas.

Kursinnehåll

  • Kommunallagens bestämmelser om budgeten och dess utformning. Brutto-/nettobudget, nämnd utan medelsanvisning.

  • Begreppsfloran: Kommunbidrag, anslag, tilläggsanslag, anslagsförändring, resultatöverföring etc samt definitioner i Rekommendation 14

  • Drift- och investeringsredovisningens syften och redovisningens intressenter 

  • Drift- och investeringsredovisningens uppställningsformer

  • Investeringsredovisning för de kommunala företagen

  • Kravet på överskådlighet: Sambandet mellan driftredovisningen och resultaträkningen samt mellan investeringsredovisningen och kassa flödesanalysen

  • Budgetförändringars påverkan på redovisningen

  • Upplysningar om budgetavvikelser och större förändringar mellan åren

  • Internredovisningsprinciper

  • Revision av drift- och investeringsredovisningen

Målgrupp

Kursen riktar sig till budget- och redovisningsekonomer i kommunledningar och förvaltningar som arbetar med internredovisning och kommunens årsredovisning samt övriga som har intresse av att fördjupa sina kunskaper i drift- och investeringsredovisning.

Föreläsare

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
PerÅke Brunström
perake.brunstrom@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Redovisning av statsbidrag

Nästa
Nästa

Chat-GPT i praktiken - Hur kan AI hjälpa dig i ditt arbete som ekonom?