Energikrisen – andra vintern (e-kurs)

Stormen är inte över på energimarknaden. Och vintern 2023-2024 kan energikrisen åter blossa upp. För kommuner och regioner, företag och invånare kan energikrisen betyda mycket stora störningar och höga kostnader som kan leda till kreditförluster, förlorad samhällsservice och stukat invånarförtroende. Det gäller att se över sin energisituation, fatta nödvändiga beslut och vidta förebyggande åtgärder. Samtidigt pågår en omfattande elektrifiering i Sverige.


Den här kursen spelades in den 8 september 2023.
Kursen är 1 timme och 55 minuter.

Du tar del av kursen på KEF:s e-kursplatform: ekurser.kef.se. När du beställt kursen får du åtkomst och inloggningsuppgifter till e-kursportalen inom inom 1–2 arbetsdagar. Du har tillgång till beställd kurs i 12 månader.

Innehåll

För att säkra befintliga och skapa nya arbetstillfällen behöver industrin mycket mer elektricitet, både energi och effekt. Vinnarna i konkurrensen blir de samhällen som lyckas med samarbetet och skapar möjligheterna för expansion. På seminariet visualiseras den energikris som vi går igenom, kvantifierar elektrifieringen och ger exempel på lyckade strategier.

Kommuner och regioner behöver förhålla sig till samhällsutvecklingen i stort i samband med planering av verksamhet och ekonomi men även för att bli bättre på att navigera i nuet. Detta mot bakgrund av flertalet chocker som påverkat vårt samhälle under senare tid, såsom pandemi, energikris, krig i vårt närområde, hög inflationstakt med mera. Detta ställer allt större krav på verksamheten i kommuner och regioner, och får påverkan på de ekonomiska förutsättningarna. Samtidigt finns det många långsiktiga trender som påverkar sektorn.

Exempel på detta är klimatkrisen, ökande digitalisering, urbanisering, den demografiska utvecklingen, kompetensförsörjningsproblematiken, energiförsörjningen med mera. Det är uppenbart att kommuner och regioner har ett stort behov av att bevaka, och analysera, vad som händer i omvärlden och förhålla sig till det.

Nu tar KEF ett omfattande grepp på välfärdssektorns omvärldsbevakning genom en webbinarie-serie där ambitionen är att fånga upp de allra flesta av de viktigaste frågorna med hjälp av några av landets skickligaste experter.

Innehåll

Uppdatering om energikrisen, förståelse för de olika prisdrivarna och om att ”ta höjd för framtiden”:

  • Kvantifiering av energikrisen –hur ser läget ut inför vintern 2023-2024? 

  • Riskhantering är en fråga om volym, inte pris.

  • Sluta bli förvånad, börja ta höjd för framtiden –tre viktiga prisdrivare 

  • Kraftproduktion i Sverige –varifrån kommer elen idag och vilka trender har vi?

Systemomställningen är en utmaning för hela samhället och kan inte lösas av enskilda aktörer. Det är en demokratisk process, och det är viktigt att den processen fungerar:

  • Vad krävs av samhället och vad vill arbetsgivarna? 

  • Vilka frågor ska ställas och vilka utmaningar är typiska? 

  • Kommunerna bör hitta en gemensam grund och möjliggöra för befintliga och framtida arbetstillfällen i stället för att diskutera oenigheter och därmed lämna walk-over. 

  • Exempel från verkligheten –vad kan vi lära av andra regioner och aktörer som redan kommit en bit i förflyttningen? 

Föreläsare

Arne Bergvik är energimarknadsanalytiker och energistrateg på konsultföretaget Sigholm AB. Han har en gedigen bakgrund inom europeisk kraftproduktion, riskhantering, marknadsanalys och rådgivning till energibolag, större kunder och industri. Arne figurerar flitigt i branschmedia och tidningen Dagens Industri.

Kursansvarig och medverkande

Beställning

Längd
1 timme och 55 minuter.

Pris
Medlem: 900 kr, ex. moms
Icke-medlem: 900 kr, ex. moms

Tekniska frågor
Johanna Lundgren
0720-60 50 22
johanna@kef.se

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Niklas Anemo
076-327 94 40
niklas.anemo@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Dygnsvila –11 nya problem eller en möjlighet? (e-kurs)

Nästa
Nästa

Svensk ekonomi och utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden (e-kurs)