Konferens för ekonomer inom kultur- och fritidsområdet
Den årliga konferensen för alla ekonomer som arbetar med kultur- och fritidsfrågor. Vi har ett varierande innehåll med flera aktuella ämnen. Även i år genomför vi konferensen på distans.
Program
kl. 9:30-10:30
Systemförståelse och trepartssamverkan inom kulturområdet
Kajsa Ravin är generaldirektör för Kulturrådet sedan mars 2020. Hon har en lång och omfattande erfarenhet inom kultursektorn, både på kommunal, regional och nationell nivå.
Innan hon började på Kulturrådet var hon kulturdirektör i Region Uppsala och har tidigare haft ledande roller inom kultur och fritid i Gävle och Karlstad.
Kajsa har också ett starkt engagemang för internationellt kultursamarbete. Hon sitter i styrelsen för International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA) samt Nordisk Kulturfond.
kl. 10:45-11:45
Möjligheter med regionala kultur- och fritidskartor i Stockholmsregionen
Hur kan regionala kultur- och fritidskartor stärka kultur- och fritidsområdet i den kommunala och regionala samhällsplaneringen? Och kan kartorna bidra till ökad samverkan mellan kommuner?
Sedan hösten 2023 leder Region Stockholms kulturförvaltning ett projekt med kartläggning av den grundläggande infrastrukturen av lokaler på kultur- och fritidsområdet i Stockholms län. Arbetet sker i nära samarbete med länets 26 kommuner, som svarar för den lokala kartläggningen av lokaler inom kultur- och fritidsområdet.
Inom kulturområdet omfattas ett 20-tal olika kategorier såsom museer, hembygdsgårdar, kulturutbildningar och scener. Därutöver kartläggs ett 30-tal kategorier inom fritidsområdet såsom bollplaner, idrottshallar, is- och skidanläggningar, badplatser och fritidsgårdar.
Catharina Fogelström, avdelningschef på kulturförvaltningen, berättar om arbetet men också kort om kulturförvaltningens uppdrag generellt.
kl. 11:45-12:45
Lunch
kl. 12:45-13:45
Nyttokalkyler – vilket värde har kultur och fritid?
Hur kan vi visa värdet av kultur- och fritidsverksamhet i kommunen? Med rätt nyttokalkyler kan vi sätta siffror på effekterna och stärka beslutsunderlagen. Vi tittar på hur ni kan mäta och kommunicera samhällsnyttan av era insatser, från ökad folkhälsa till social sammanhållning. Få verktyg för att argumentera för investeringar och utveckla verksamheten med både hjärta och fakta!
John Saldin, CANEA, Senior managementkonsult
Fokus på strategi, omvärld, målstyrning och uppföljning. Arbetat med mål och styrning i över 20 år, både inom offentlig och privat sektor. Älskar att bidra med både nya tankar samt ordning och struktur för att förenkla och förbättra verksamheter.
Joakim Eriksson, CANEA, Senior managementkonsult
Jurist och ekonom. Fokus på styrning och befogenheter i offentlig sektor. Har arbetet som kanslichef och kommundirektör men även som förbundsjurist påSKR. Har som konsult bl. a. drivit projekt inom effektivisering, strukturering och utveckling. Håller även utbildningar för SKYREV, förtroendevalda och ledningsgrupper.
kl. 14:00-14:45
Att stötta föreningslivet – vad kan kommunen göra?
Kultur- och fritidsenheterna har ofta relativt god insyn i vart man kan vända sig för finansiering av projekt och verksamheter. Men eldsjälar i ideella föreningar har sällan samma förkunskaper, och för dem kan det många gånger kännas som en djungel. Genom att tillhandahålla Civilsamhällesportalen för föreningarna kan kommunen hjälpa dem att hitta bidragen de behöver, och på samma gång spara tid åt båda parter. Tillsammans med en av våra kommunkunder visar vi portalens funktioner och möjligheter.
Carolin Nilsson Wahlgren, Serkon
kl. 15:00-16:00
Förebygga välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar av föreningsbidrag
I Sverige finns det över 200 000 föreningar. Föreningslivet engagerar miljontals svenskar. Årligen delar kommuner och regioner ut ca 8 miljarder kronor i stöd till föreningar. Hur mycket som utgör välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar är ett mörkertal, men det förekommer och uppmärksammas i media (t.ex. Uppdrags granskning november 2024). I dagsläget finns inget nationellt register över de föreningar som finns i Sverige.
PwC har tagit fram ett stödmaterial med checklista som kan användas för att förebygga välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar av föreningsbidrag. PwC gör även många granskningar av kommuners och regioner interna kontroll vid bidragsgivning till föreningar samt att vi gör kontroller av föreningar. Under detta pass pratar vi om vad man kan göra för att förebygga välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar, men även de utmaningar som finns.
Anna Hilmarsson och Lena Salomon, PwC
Kursansvarig
Anmälan
Datum och tid
23 oktober 2025 kl. 09:30-16:00
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 4300 kr, ex. moms
Icke-medlem: 5000 kr, ex. moms
Boka senast 22 augusti och få 700 kr i rabatt!
Sista anmälningsdag 16 oktober 2025!
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.