Kostnader och nyttor vid exploatering – så skapar du bättre beslutsunderlag och balans

På denna kurs får du verktyg för att generera ett robust beslutsunderlag för kommunalt beslutsfattande när det gäller exploatering av ny mark, särskilt när det påverkar natur- och rekreationsvärde.


Innehåll

En tillväxtorienterad samhällsplanering är avgörande för att Sverige utvecklas positivt. Men hur balanseras de positiva effekterna av tillväxt mot de samhällsekonomiska kostnader som kan uppstå vid exploatering av ny mark? Nya och tillkommande krav, både europeiska och nationella, att minska vår negativa påverkan på biologisk mångfald komplicerar, samtidigt som frågan om tillgång till friluftsliv fortsatt debatteras. Hur ska kommuner strategiskt hantera dessa konflikter mellan natur- och rekreationsvärden å ena sidan, och samhällsutveckling å den andra?

Miljöaspekter är redan viktiga i operativt kommunalt beslutsfattande och miljöhänsyn ingår i allt högre utsträckning i investerings- och planeringsbeslut, men just miljöaspekterna kan vara svåra att värdera på ett traditionellt ekonomiskt sätt.  Därför behöver kommunala beslutsfattare verktyg för ett mer robust och transparent beslutsfattande och i förlängningen bättre förankring för politiska beslut. Annars riskerar kommunen missa möjligheter för större samhällsvinster vid markexploateringen.

Du lär dig

  • Inspiration - Varför bör vi sätta ett pris på natur- och rekreationsvärden?

  • Ekosystemtjänster - Vad har det för betydelse hur man värderar naturen och en rekreationsupplevelse?

  • Samhällsekonomiska nyttor – Hur räknar man på samhällsnyttan av ett projekt?

  • Samhällsekonomiska kostnader – Hur kan kommunen synliggöra natur- och rekreationsvärden för exploatören/allmänheten?

  • Ett transparent beslutsunderlag: Hur kan kommuner tänka kring ”nettonyttan” av olika exploateringsalternativ? Hur bör fördelningseffekter hanteras (vem som vinner och vem som förlorar på exploateringen)?

  • Ekologisk kompensation – En väg framåt när samhällsekonomiska kostnader visar sig vara höga och oundvikliga?

  • Lärdomar och exempel från andra kommuner – Hur har andra risker för natur- och rekreationsvärde hanterats? Kan ekologisk kompensation styra bort exploatering från känslig mark? Hur säkerställer kommunen en ”bra affär” vid försäljning av mark för exploatering?

Målgrupp

Kursen riktar sig i första hand till dig som arbetar med investeringar och exploatering på något sätt och/eller är delaktig i strategisk planering samt planeringsprocessen på kommunnivå, inklusive arbete med MKB-processer, planering under PBL, samt arbete med friluftslivet och/eller naturvärden. 

Kursen är även relevant för förvaltningsekonomer, utredare, upphandlare, planerare, landskapsarkitekter, miljöstrateger, jurister, ekologer, kommunikatörer och hållbarhetsansvariga, men även för beslutsfattare och chefer på olika nivåer eftersom de samhällsekonomiska analyserna utgör ett viktigt beslutsunderlag.

Föreläsare  

Scott Cole har även deltagit i ett treårigt forskningsprojekt som undersökt erfarenheter av och förutsättningar för att tillämpa ekologisk kompensation inom ramen för den kommunala planeringen.  Han är bidragande författare i en syntes över dessa forskningsresultat som förväntas publiceras våren 2023 av Naturvårdsverket. Scott är nu projektledare för ett uppdrag åt Uppsala kommun som stödjer deras pågående arbete med att vara en växande men naturpositiv kommun. 

Läs Scotts artikel om behovet av att värdera biologisk mångfald här:
Ett nationalekonomiskt perspektiv på ekologisk kompensation | WSP

Kursledare

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Göran Andersson
072-061 70 60
goran.andersson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

RS tips och pepp (e-kurs)

Nästa
Nästa

Moms i samband med exploateringsverksamhet