Krets 9:s årliga konferens

KEF och krets 9 hälsar välkommen till den årligt återkommande konferensen i början av sommaren. Det är en konferens för dig som arbetar både strategiskt och mer direkt kring ekonomiska frågor inom kommun och region. Från lunch till lunch får du lyssna till inspirerande föreläsare och bli uppdaterad med nyheter samt ta del av erfarenheter från aktörer i närområdet.


Innehåll

KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling samt skapa plattformar för nätverkande. KEF:s krets 9 (Västerbotten/Norrbotten) har nöjet att bjuda in till två halvdagar i Skellefteå. Avsikten med dagarna är att belysa ett antal aktuella ämnen inom kommunal och regional ekonomi, samt dela erfarenheter kring utmaningar i denna region. Varför har konferensen ett tema kring samhällsomvandlingen i Norr? Jo, offentlig sektor behöver ta sig an dessa utmaningar i ett läge då det verksamheterna redan många gånger redan är hårt belastade, inte minst i norra Sverige. Under dagarna ska vi också ges möjligheten att nätverka med varandra.

Program

Dag 1 – 30 maj 2024

kl. 11:30

Uppstartslunch med tid för nätverkande

kl. 12:45–13:10

Inledning och uppstart

Kretsordförande Patrick Nystedt. Sara Kulturhus hälsar oss välkomna

kl. 13:10–14:30

Etableringen av Northvolt i Skellefteå och Norra Sveriges roll i den gröna omställningen

Under hösten 2017 blev det klart att företaget Northvolt valt Skellefteå som etableringsort för sin planerade batterifabrik. En forskningsverksamhet kommer att förläggas till Västerås. Den totala investeringen i Skellefteå är beräknad till 70–80 miljarder. Vad innebär detta för Skellefteå Kommun och hur ser regeringen på sin roll i den gröna omställningen som sker i Norra Sverige.

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå Kommun
Peter Larsson, Regeringens samordnare

kl. 14:30–15:00

Fika och nätverkande


kl. 15:00–16:15

Den ekonomiska utvecklingen på global, nationell och regional nivå

Susanne Spector ger oss en bild av hur Nordea ser på de ekonomiska trenderna på global och nationell nivå samt hur detta påverkar oss i regionen.

kl. 16:30

Årsmöte


kl. 19:00

Gemensam middag med underhållning


Dag 2 – 31 maj 2024

kl. 08:00-08:45

Samhällstransformation vid industrietableringar

Den gröna omställningen är här och den är här för att stanna. Näringslivet och företag ser möjligheter och gör mångmiljardinvesteringar i att transformera sina affärer och marknaden för att vara relevanta i framtiden. Det är viktigt att Sverige som land är attraktivt och att vi lyckas attrahera investeringar i konkurrens med omvärlden. Några av de stora etableringarna som har skett eller är beslutade är till exempel Northvolt i Skellefteå, H2Green Steel i Boden och Volvo i Mariestad. Trenden är tydlig, etableringarna sker ofta i mindre kommuner.

Etableringarna påverkar i flera fall hela regionen, men för den enskilda kommunen innebär en etablering likt den i Skellefteå, Boden eller Mariestad stora utmaningar kopplat till samhällsomvandlingen. Hur ska samhällsomvandlingen ske på ett hållbart sätt? Hur ska den finansieras? Hur hanterar vi riskerna? Under detta pass diskuterar och lyfter PwC fram sina erfarenheter och perspektiv på dessa frågor.

Fredrik Birkeland & Susanna Collijn, PwC


08:45–09:30

Region Västerbotten och Norrbottens roll i samhällsomvandlingen

Regioner har två huvuduppdrag. Regional utveckling och hälso- & sjukvård. Det regionala utvecklingsuppdraget fokuserar på ökad attraktionskraft, bättre livskvalitet och hållbar utveckling av platsen. Vilka tillstånd och trender ser vi för regional utveckling i Västerbotten och Norrbotten? Och vad gör regionerna för att bidra i samhällsomvandlingen?

Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, Region Norrbotten

kl. 09:30-10:00

Fika och nätverkande

10:00–10:45

Utmaningar för Region Västerbotten utifrån samhällsomvandlingen

Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten

10:45-11:00

Gemensam reflektion kring utmaningen Region Norrbotten/Region Västerbotten

kl. 11:00-11:50

Unghästen

UngHästen möter omkring 8 000 ungdomar varje år. De riktar sig främst till mellanstadiet och högstadiet, och arbetar med teater som pedagogiskt verktyg för att öppna upp till samtal kring aktuella, känsliga och svåra ämnen. I en workshop ska de inspirera oss genom lek och övningar, titta/känna på hur vi är mot varandra på en mellanmänsklig nivå och reflektera över vad det har med ekonomi att göra på en global, internationell och regional nivå.

11:50-12:00

Sammanfattning och avslutning

kl. 12:00

Gemensam lunch

För vem passar evenemanget?

Det är en konferens passar för dig som arbetar både övergripande och på förvaltningsnivå inom kommun och regioner.

Anmälan

Datum och tid
30-31 maj 2024 från lunch till lunch

Plats
Sara Kulturhus i Skellefteå, Kanalgatan 43 B

Pris
Medlem: 1 800 kr, ex. moms
Icke-medlem: 2 800 kr, ex. moms

Boka senast 3 maj 2024!

Logi
Det finns förbokade hotellrum för 2 290 kr/rum. För bokning av reserverat hotellrum: reservation@woodhotel.se eller på telefon: 0910-48 88 00. Ange referens: KEF, samt er fakturadress.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Patrick Nystedt
0910-73 54 78, patrick.nystedt@skelleftea.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Ägarstyrning i kommunala bolag 

Nästa
Nästa

Vård- och omsorgsekonomi