Teknikekonomdagen
Vår årligen återkommande konferens med intressanta dagar för alla ekonomer inom teknikområdet. Vi kommer att få flera intressanta föreläsningar kring omvärldsfrågor avseende teknikområdet bl a bostadsanpassningsbidrag, hur slutförvaret i Östhammar kommun hanteras, processorientering i offentlig sektor samt målstyrningens problematik. Varmt välkomna till en spännande dag!
Program
kl. 9:30-10:30
Processorientering i offentlig sektor
Vilken nytta kan man få ut av processorientering i offentlig sektor? Vi pratar bland annat om hur det är ett effektivt sätt att implementera strategier och koppla mål till uppdraget; hur det kan förenkla organisationsövergripande samverkan och motverka silotänk; hur det kan öka den operativa effektiviteten och minska kostnader; samt hur det skapar en grund för ständiga förbättringar och smidigare digitalisering. Vi pratar också om kartläggning av processer; hur man kan utforma en processorganisation; samt tips, tricks och fallgropar att undvika om man vill genomgå en processorienteringsresa. Teori varvas med relevanta exempel från verkligheten.
Pontus Fryk, PhD, MSc. Senior managementkonsult och utbildare
Pontus är områdeschef och seniorkonsult på CANEAs Stockholmskontor. Han sitter med i företagets ledningsgrupp samt ansvarar för CANEAs satsningsområde Offentlig sektor. Pontus genomför projekt och håller utbildningar, ofta med fokus på strategi, ledarskap, verksamhetsutveckling och organisationsgenomlysning.
kl. 10:40-11:40
Bostadsanpassningsbidrag till rätt pris
Personer med funktionsnedsättning som behöver göra anpassningar i sin permanentbostad för att kunna leva ett självständigt liv kan i vissa fall få bostadsanpassningsbidrag (BAB) från kommunen. BAB är ett kontantbidrag som ska lämnas motsvarande skälig kostnad för beslutad anpassningsåtgärd.
Uppdrag: Jämföra kommunens bostadsanpassningsverksamhet med några strukturellt liknande kommuner på följande punkter:
Vad kostar bostadsanpassning i jämförelse?
Hur handläggs och beslutas BAB-ärenden i jämförelse?
Hur tillämpas regelverket i jämförelse?
Kommun: Vellinge
Uppdraget resulterade i en rad rekommendationer för hur kommunen fortsättningsvis kan arbeta med och bevaka kostnaderna för bostadsanpassningsbidrag.
My Silverström och Caroline Jacobsson, Serkon
kl. 12:40-13:40
Slutförvarsresan – nationellt ansvar på lokal nivå
1995 sa Östhammars kommuns ja till att tillåta Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) att göra platsundersökningar inom deras uppdrag att hitta en lämplig plats för att etablera ett slutförvar för använt kärnbränsle. Sedan dess har kommunen varit en central aktiv part i processen. Vi är snart inne på vårt 30:e år med vår slutförvarsorganisation, som på uppdrag av kommunfullmäktige har bidragit aktivt i slutförvarsarbetet. Vi granskat ansökningarna, varit remissinstans såväl som att vi har haft dialog med, och varit en kanal in i processen för våra medborgare.
Historiken, från kärnkraftskommun till ett av världens första kärnbränsleförvar.
De två stora projekten, kärnbränsleförvaret och utbyggnad av SFR.
De olika parterna och våra roller, samarbeten
Ekonomin, vem betalar
Politiskt uppdrag och vår organisation
Kort om forskning och vald slutförvarsmetod
Vad har varit viktigt för ÖK, vilka frågor har vi drivit och vad har vi fått gehör för?
Juridiska processen, vetobesluten, parallella lagrum
Vårt uppdrag nu; kommunikation med allmänhet
Aktiv part även framöver
Föredragshållare:
Magnus Degerman, kommunikatör inom Östhammars kommuns slutförvarsorganisation. Jobbat med dessa frågor sedan 2017.
kl. 13:50-14:50
Målstyrningens problematik
Varför fungerar inte målstyrningen som det är tänkt? Har vi fel mål eller är det nåt annat som gör systemet dysfunktionellt? Det här föredraget tar upp grunderna kring vad som kan vara problematiskt avseende målstyrning.
Utbildningen behandlar bl.a.
Utgångspunkter för målstyrningen
Hur tolkar vi uppnådda mål?
Vad bör väl genomtänkta mål innehålla?
Hur ökar vi värdeskapandet i målstyrningsprocessen?
Roland Svensson, Kommunalekonomernas förening. Roland har omfattande erfarenhet som konsult, utbildare och författare i ämnet under 25 års tid. Roland har bland annat skrivit ett flertal böcker i ämnet styrning samt utbildat mer än 100 kommuner och regioner i ämnet.
kl. 15:00-15:45
Aktuella redovisningsfrågor med frågestund
Göran Andersson har över 25 års erfarenhet inom den kommunala sektorn, och över 20 år som ledare och chef. Genom ledarskapet har han utvecklat medarbetare till att göra processer ännu effektivare. Göran är också utbildad coach.
Kursledare
Anmälan
Datum och tid
21 oktober 2025 kl. 09:30-15:45
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 4300 kr, ex. moms
Icke-medlem: 5000 kr, ex. moms
Boka senast 21 augusti och få 700 kr i rabatt!
Sista anmälningsdag 14 oktober 2025
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra kursen på beställning i din egen organisation.