
Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för vårterminens kurser finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Höstterminens första kurser hittar du här!
Kursöversikt höstterminen (pdf)
Fördjupningskurs: Jämför och analysera resultaten med Kolada i kommuner
Kursen är en fortsättning på den grundläggande kortkurs som KEF ger årligen. Tanken med fördjupningskursen är att ge dig som deltagare mer specifik kunskap kring hur du hittar bland alla nyckeltal och hur du med hjälp av Kolada kan analysera dina resultat.
Hållbar CSRD för kommuner och kommunala företag
Under denna dag kommer vi att fördjupa oss i hur kommuner och kommunala bolag kan anpassa sig till den ökade transparensen och ansvarstagandet som krävs, samt dela praktiska exempel och strategier för att integrera hållbarhetsaspekter i den kommunala verksamheten. Delta i en givande dialog och ta del av insikter från experter inom området.
Så fungerar de finansiella marknaderna 2025
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
Tema borgensavgift
I två webbinarier, som genomförs i samarbete med Kommuninvest respektive Söderberg & Partners, får vi hjälp med att reda ut begreppen. Du får ta del av olika metoder för att fastställa borgensavgifter/internräntepåslag för bolagen inom er koncern.
När de vanliga nyckeltalen inte räcker till
Vad är det som driver eller förklarar kostnader i vård- och omsorgsverksamhet? Vilka underlag har kommunen för att kunna identifiera det och vilka aktiviteter kan en kommun vidta för att förändra sitt kostnadsläge?
Effektivare projektstyrning
Byggbranschen har sedan länge präglats av ineffektivitet pågrund av bl. a. bristande samverkan, transparens, arbetsmiljö, kvalitet, engagemang, ledarskap och uppföljning. På vilket sätt kan jag som ekonom/controller eller projektledare förbättra styrningen av de projekt jag är ansvarig för eller medverkar i?
Fem steg för att lyckas med leasingredovisning enligt RKR R5
Redan 2003 kom den första versionen av RKR R5 Redovisning av leasingavtal men det är efter att det regelverket uppdaterats 2023 och att revisorer krävt att det ska följas som många kommuner nu agerar. Tiego har utvecklat ett systemstöd för leasing enligt K3, IFRS 16 och RKR R5 och kommer dela med sig av sina erfarenheter.
ChatGPT i praktiken
ChatGPT är ett AI-baserat verktyg som - när det används på rätt sätt - kan hjälpa dig att effektivisera ditt dagliga arbete på ett sätt som inte tidigare har varit möjligt. Med hjälp av ChatGPT kan du bland annat på ett enkelt sätt omvandla textdata till värdefulla insikter, men även visualisera din data och ge dig en bättre överblick vilket kan underlätta beslutsfattandet för dig som ekonom.
Upphandling affärs-/ekonomisystem i offentlig sektor
Hur ser processen ut vid upphandling av ett nytt ekonomisystem, vad måste vi tänka på? Många kommuner och regioner funderar på att upphandla ekonomisystem, trots kärvare tider. Digitaliseringen utvecklas snabbt och nya arbetssätt efterfrågas. Vi ser också att fler och fler kommuner går samman i gemensamma upphandlingar och även gemensamma servicecenter som hanterar drift och förvaltning.
Så lämnar ni in RS till SCB i tid – Lär av några av de bästa!
Vi har nöjet att bjuda in er till en erfarenhetskonferens om Räkenskapssammandraget (RS), där fem kommuner som framgångsrikt lämnar in RS i tid och blir godkända av SCB innan sista inlämningsdatum kommer att dela med sig av sina erfarenheter och arbetssätt.
Tre steg för en lyckad upphandling av koncernrapporteringssystem
Många kommunala/regioners ekonomiavdelningar förlorar mycket tid och lägger mycket resurser på Excel-lösningar för koncernrapporteringen, trots att det finns effektiva system på marknaden. Samtidigt har man inte haft tid att dra igång en process att upphandla ett system även om det skulle behövas.
Välfärden - kriminellas gyllene inkomstkälla
Varje dag nås vi av rapporteringar om hur välfärdssystemet lockar till kriminalitet och brottslighet i kommunerna som tyvärr inte längre förvånar. De kriminella är experter på att nosa upp glipor i systemet och förse sig med resurser och värden som kommunerna sitter på. Trots att vi numera vet hur den kriminella logiken fungerar, har kommunerna inte utvecklat tillräcklig förmåga för att kunna värja sig.
Budgetdagen
Det här är en konferens för dig som arbetar med budget och uppföljning, centralt eller på förvaltning. Du får lyssna till inspirerande föreläsare och blir uppdaterad med nyheter.
Förslag till nytt kommunalekonomiskt utjämningssystem - allt du borde veta inför ditt remissvar
Idag sker en utjämning av kommunernas inkomster och kostnader inom ramen för systemet för kommunalekonomisk utjämning. Systemet uppfattas av många som omfattande och svårförståeligt. Under sommaren kom ett nytt förslag till utjämning. I SOU 2024:50 ”Nätt och jämnt - likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn” presenterad Utjämningskommittén 2022 sitt förslag till förändrat system. Detta har nu gått ut på remiss till samtliga kommuner och regioner.
Aktuella redovisningsfrågor 2024
Kraven på den kommunala redovisningen har blivit tydligare, men också mer omfattande i och med den nya lagen om kommunal bokföring och redovisning trädde i kraft 2019. Tillsammans med Rådet för kommunal redovisning uppdaterade rekommendationer innebär det att det finns en hel del att åtgärda och ta ställning till i redovisningen och i utformningen av årsredovisningen.
AI för en mer värdeskapande upphandlings- och inköpsprocess
Sveriges kommuner lägger stora summor pengar på upphandling och inköp av olika typer av tjänster och produkter som ska skapa värde för invånarna. Samtidigt är upphandling också ett av de viktigaste kommunala styrmedlen och kan användas för att skapa positiva synergieffekter för ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart samhälle.
Excel för ekonomer
Ta chansen att förbättra dina analyser och rapporter i Excel! Du får massor med användbara tips och många aha-upplevelser under de två kursdagarna. Vi kommer hela tiden att varva kursledarens exempel med egna övningar. Kursen genomförs av KEF:s partner Infocell.
Excel- och Officepaket
Vi erbjuder förmånliga priser på Infocells e-kurser inom Excel och Officepaketet. Pedagogiska videofilmer och digital kurslitteratur ger två alternativ till inlärning och problemlösning.
Excel och AI
Ingen är 100 procent. AI är inte 100 procent. Men om din AI-assistent kan göra 70 procent av jobbet, så har du bara 30 procent kvar. AI förändrar hur vi arbetar med Excel – den kan lösa formler, analysera data och automatisera arbetsflöden på ett sätt vi aldrig tidigare sett.