Aktuellt

KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Stramare ekonomi men lyckan står oss bi…

Kommunernas och Regionernas ekonomiska läge är just nu, som vi alla vet, ansträngd minst sagt. Uppsägningar på Karolinska och på många andra håll är något vi börjat vänja oss vid. Köpstopp och utbildningsstopp är andra delar av den verktygslåda som används. Det är ungefär så här det brukar se ut när ekonomin börjar strama i samhället. Just nu har vi ju fortsatt hög inflation (som visserligen är på väg ner) och med högt ränteläge vilket genererar stora kostnadsökningar i vår samhällssektor.

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

KOMMUNAL EKONOMI: Nytt nummer ute!

I sommarnumret möter vi Chalmersprofessorn John Holmberg, en internationellt känd profil inom hållbar utveckling. Temat är klimatfrågan där landets kommuner gör en hel del insatser, men är dåliga på att söka statliga stöd.

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Finansfrågor allt viktigare för kommuner och regioner

Hög inflation, stigande räntor, volatil börsutveckling och omfattande investeringsplaner och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner.

KEF arrangerar en konferens på temat ”aktuella finansfrågor” i Stockholm i månadsskiftet maj/juni där ambitionen är att lyfta aktuella finansfrågor för kommuner och regioner.

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Sätt människan i centrum: så blir du en framgångsrik förändringsledare

Ett lyckat förändringsarbete handlar precis lika mycket om kommunikation och ledarskap som om strategi, resursplanering och resultatmål. Det är dock vanligt att organisationer fokuserar betydligt mer på det sistnämnda. Mathias Westphal är en erfaren affärsutvecklare och förändringsledare, och är kursledare för KEF:s nya kurs i förändringsledning. Här berättar han om vad som krävs för att åstadkomma ett lyckat förändringsarbete.

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Enkät om ekonomiskt beslutsfattande gav bidrag till Ukraina

Tack till alla er som tog er tid att svara på den enkät om ekonomiskt beslutsfattande som KEF skickade ut i samarbete med Uppsala universitet under hösten 2022! När Uppsala universitet behövde erfarna ekonomer för sin forskning så var det naturligt att vända sig till KEF.

Förutom att bidra till angelägen forskning så har ni som svarat också bidragit med 25 kr vardera till Rädda barnens arbete i Ukraina. 395 svar innebär att organisationen kommer få 9.875 kronor i bidrag. Bidraget finansieras av Uppsala universitet.

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Per-Olof först att bli certifierad kommunalekonom!

Idag har KEF gratulerat Per-Olof Jinnegård, controller i Borås Stad, som har lyckats uppnå precis allt som krävs för att bli av KEF certifierad kommunalekonom!

Certifierad kommunalekonom utgörs av ett gediget kunskapspaket för ekonomer och controllers som jobbar med ekonomi i kommunal sektor. Behovet av programmet har ökat eftersom de flesta universitets- och högskoleutbildningar som finns inom ekonomi idag i första hand är inriktade mot privat sektor.

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Vinnare utsedda vid årets Ekonomichefsdagar!

I samband med årets upplaga av Ekonomichefsdagarna i Stockholm, utsågs vinnare av KEF:s utmärkelse “Årets insats” och “Årets kommunalekonomiska examensarbete”. “Årets insats” 2022 tilldelas Kristin Johansson, för hennes arbete med att ta fram en riktlinje för investeringsstyrning.

“Årets kommunalekonomiska examensarbete” 2022 tilldelas denna gång två uppsatser, den ena är skriven av Liza Backlund & Sarah Isacson, den andra uppsatsen är skriven av Isabelle Gustavsson & Karin Hamberg. Stort grattis till alla värdiga vinnare!

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Nytt nummer av tidningen Kommunal Ekonomi ute!

Årets sista nummer av tidningen har budget som tema. På förekommen anledning, sällan har förutsättningarna varit så besvärliga och osäkra. Lika osäkert är det med byggandet i landet, som dyker tvärt under kommande året.

I övrigt hälsar vi på i Finland som står inför en omfattande vårdreform. Vi tar även del av en praktisk skuldhandbok innan fyra forskare presenterar praktiska case som politiker och tjänstemän kan öva på för att öva demokratiskt samspel.

Till sist räddar Clarry sitt kära Grustorp från Stig Struhl, åtminstone för tillfället…

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Remissvar från KEF: Utkast Rekommendation om redovisning av förvaltningstillgångar

I KEF:s förslag till yttrande ifrågasätter vi om de kommunala pensionsstiftelserna egentligen är att anse som "äkta" pensionsstiftelser enligt gällande regelverk. Om de inte är det ska redovisningen inte ske enligt RKR:s utkast.

Om stiftelserna ändå kan anses vara "äkta" pensionsstiftelser enligt gällande lagar och regler föreslår KEF vissa justeringar och kompletteringar.

Läs mer
KEF-nyheter Maniola KEF-nyheter Maniola

Sänkt medlemsavgift för 2023!

De senaste årens positiva utveckling vad gäller deltagare på KEF:s olika aktiviteter har inneburit att föreningens ekonomi har stärkts. Nu kommer återbäringen: Medlemsavgiften för 2023 sänks till 200 kronor per år för medlemmar (och 100 kronor för studerande och pensionärer).

Läs mer
Omvärldsbevakning Maniola Omvärldsbevakning Maniola

Riksbanken rekordhöjde räntan

Förra veckan höjde Riksbanken styrräntan med en procentenhet till 1,75 procent. Prognosen är att styrräntan kommer fortsätta höjas det kommande halvåret. Inflationen är för hög. En viktig faktor som har bidragit till att driva upp inflationen är Rysslands krig i Ukraina som har skapat allvarliga störningar på energimarknaderna i Europa.

Genom att Riksbanken höjer räntan kraftigt nu är ambitionen att minska risken för hög inflation på längre sikt och därmed minska behovet av en ännu större penningpolitisk åtstramning längre fram.

Läs pressmeddelandet från Riksbanken

Läs mer
Omvärldsbevakning Maniola Omvärldsbevakning Maniola

Lunds universitet: Smärtsam tid väntar efter räntehöjning

Kriget i Ukraina har drivit upp energipriserna och drivit på inflationen, även om inflationen var på väg uppåt redan innan. Den hårda nedstängningspolitiken under pandemin slog hårt mot ekonomin. Produktionskostnaderna steg och varubrist uppstod, vilket fick igång inflationsprocessen. Men den kanske viktigaste faktorn är dock penningpolitiken.

Riksbanken har enligt Fredrik N G Andersson under snart tio års tid stimulerat ekonomin med rekordlåga räntor och stora köp av värdepapper.

Läs artikeln i nyhetsbrevet Apropå

Läs mer