Boel Godner i närkamp med välfärdsbrotten

Tema: Välfärdsbrott

Södertälje har tagit strid mot välfärdsbrottsligheten.

– De som inte är på banan i de här frågorna kommer att få ett iskallt uppvaknande, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).


Kostnaderna för försörjningsstöd minskade med mer än en tredjedel när Södertälje kommun började kartlägga fusk och bedrägerier.

– Det har skapats en bild av att vi är hårda, men det menar jag att vi varken är eller vill vara. Vi gör det här för att skydda oss mot den organiserade brottsligheten, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje sedan hösten 2011.

Hon lägger sig vinn om att vara öppen om kommunens problem: En omfattande och systemhotande välfärdsbrottslighet. Men hon ogillar att det har bidragit till en bild av att Södertälje har större problem än andra.

– Skillnaden mot andra kommuner är att vi pratar om vår situation. Tack vare att vi valt att berätta om hur vi jobbar för att möta kriminaliteten kan andra hoppa över några år.

Ett exempel är Södertäljes omfattande bakgrundskontroll av personal, som fått kritik för att vara ett hot mot den personliga integriteten. Kommunen anlitar ett privat företag som via offentliga register granskar om jobbsökande eller redan anställda häktats, åtalats eller dömts för narkotikabrott, våldsbrott, sexualbrott eller ekonomisk brottslighet.

I NOVEMBER slog Justitieombudsmannen (JO) fast att kontrollerna står i strid med både regeringsformen och Europakonventionen. Det ledde till att Södertälje tills vidare bara hämtar in uppgifter om nyanställda, men Boel Godner anser att även kontrollerna av befintlig personal behövs för att skydda kommunen.

– Kriminella försöker ta sig in i våra verksamheter. Det finns inte en möjlighet att det här är ett problem bara för oss.

Regeringen gav i slutet av februari en utredare i uppdrag att se över om landets kommuner bör få utökade möjligheter att göra bakgrundskontroller av anställda och personer som erbjuds anställning eller uppdrag. Utredaren ska lägga fram sina förslag senast den 31 oktober i år.

BLAND DET första Boel Godner gjorde när hon tillträdde som KS-ordförande var att bjuda in den lokala polisområdeschefen att komma till varje sammanträde och ge en lägesbeskrivning.

– Det är viktigt att alla partier får samma information. Alla våra verksamheter har en poliskontakt och får utbildning för att kunna upptäcka korruption och otillbörlig påverkan.

Vid den tiden låg Södertäljes kostnader för ekonomiskt bistånd högst i landet. Det fanns ett parallellt samhälle som tjänade pengar på att människor skrev sig i lägenheter där de inte bodde och istället hyrde ut i andra, tredje eller fjärde hand.

Trixandet skedde bland annat genom falska skilsmässor. Gifta par skiljer sig formellt, men fortsätter leva ihop och skriver den ena parten på den nya adressen. Den personen får på det sättet förtur till en ny lägenhet som hyrs ut i andra hand och ger en inkomst som kommunen inte ser.

FÖR ATT få bukt med välfärdsbrottsligheten samarbetar Södertälje även med Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Kronofogdemyndigheten. Kommunala Telge Bostäder arbetar aktivt för att upptäcka bedragare och Boel Godner skulle gärna se en ny nationell folk– och bostadsräkning för att minska möjligheterna till fusk.

För att stärka integrationen och få fler kommuner att ta emot flyktingar vill hon avskaffa lagen om eget boende (EBO), som innebär att asylsökande har rätt att bosätta sig var de vill i Sverige.

– I stället bör vi ha en ordning där den asylsökande blir mottagen av Migrationsverket, får en introduktion och sedan placeras i någon kommun med målet att inte alla ska hamna på samma ställe.

Boel Godner vill även se en skärpning av lagen om arbetskraftsinvandring.

– Idag är den helt utan begränsningar. Många som kommer till Sverige hamnar i en väldigt utsatt position efter att ha blivit lurade med löften om jobb som sedan visar sig inte finnas. Det leder ofta till att nyanlända hamnar i den svarta bostadsmarknaden.

Om Boel Godner

Uppdrag: Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje

Ålder: 57 år

Bor: Hagaberg i Södertälje

Familj: Man, tre vuxna döttrar och två bedårande barnbarn

En plats i Södertälje jag gärna besöker på min fritid: Jag tycker om att vara vid slussen och kanalen som går som ett silverband rakt igenom staden. Det är så vackert. Annars Scaniarinken på en hemmamatch med SSK. Spänning och gemenskap.

Har kommunerna varit för naiva och inte ställt tillräckligt tuffa frågor till klienterna?

– Nej, det vill jag inte säga. Har man utbildat sig till socionom har man gjort det för att man vill hjälpa människor, inte för att utgå från att de är kriminella. Snarare är det Sverige som varit naivt. Men nu har över 40 kommuner besökt oss för att få veta mer om vårt arbete.

EFTER VALET i september 2022 såg det ut som om Boel Godner skulle bli tvungen att lämna ordförandeposten i kommunstyrelsen. Intensiva samtal partier emellan fördes under en period kantad av politiskt kaos, anklagelser, oro och skjutningar. Det ledde till att en helt ny partikonstellation växte fram: S, M och MP. För första gången i Södertäljes historia gick de två stora partierna samman över blockgränsen.

– Vi såg att vi behövde styra ihop för att kunna ta tag i de stora och viktiga frågorna och det tilltagande våldet. Styret har blivit mer och mer stabilt ju mer vi lärt känna varandra, säger Boel Godner.

Är ni politiker utsatta för mycket hot och påtryckningar från kriminella?

– Förvånansvärt lite. Våra anställda är mer utsatta. Därför är det viktigt att de får lära sig mer om hur man upptäcker och hanterar korruption och hot.

Du har snart suttit på din post i 13 år. Vad är din drivkraft?

– Att alla människor har lika värde och att samhället ska fungera. När jag tog den här rollen var det nödvändigt att jag klev fram. Hemtjänsthärvan, andra rättegångar och det stora flyktingmottagandet gjorde att Södertälje fick mycket uppmärksamhet.

Hur trivs du med att ständigt vara i centrum?

– Jag har inget emot att prata inför folk och här får jag många möjligheter att göra det.

Hinner du med något vid sidan av politiken?

– Jag sjöng mycket i kör och i storband i min ungdom i Kalmar. Det har jag inte tid med nu och det är jättesynd. En kompis startade en kör i Södertälje, men det gick inte tidsmässigt. Jag får sjunga i bilen istället.

Boel Godner började utbilda sig till lärare, men lockades till politiken efter två år på lärarhögskolan.

– Jag tror ju fortfarande att jag någon gång ska jobba som lärare och undervisa i matte och NO på högstadiet. Som politiker i Södertälje har jag alltid sett skolan som en avgörande fråga. Det är extremt viktigt att våra ungdomar klarar gymnasiebehörigheten och tar sig igenom gymnasiet.

TEXT: TORBJÖRN TENFÄLT FOTO: STEFAN BOHLIN

Gillade du artikeln?

Det här är en artikel ur vår medlemstidning Kommunal Ekonomi, som är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.

Nästa
Nästa

Redovisningen avslöjar oseriösa aktörer