Civilministern hoppas på färre kommuner

Det var en bekymrad civilminister Slottner som mötte ekonomerna. ”Om vi driver en expansiv finanspolitik eldar vi på inflationen”, konstaterade han.

Färre kommuner och mer genomtänkta statsbidrag ska stärka den kommunala ekonomin, hoppas civilminister Erik Slottner (KD).
– 2040 kan vi ha 200 kommuner, säger han.


TEXT: TORBJÖRN TENFÄLT FOTO: STEFAN BOHLIN

Välfärdsuppdraget, digitaliseringen, klimatet, kompetensförsörjningen. Listan över goda skäl för kommunsammanslagningar blir lång när civilminister Erik Slottner (KD) lägger ut texten.

– Stora utmaningar väntar för kommunsektorn, säger han.

Erik Slottner sätter stort hopp till de förslag utredaren Sven-Erik Österberg ska lägga fram senare i höst. Den tidigare landshövdingen och kommun- och finansmarknadsministern (S) reser runt i landet för att sondera förutsättningarna för frivilliga kommunsammanslagningar.

Vi vill ha mer robusta och mindre sårbara kommuner.
— Erik Slottner

NÅGRA FÖRSÖK har gjorts, till exempel i Mörbylånga och Borgholm, men en majoritet av befolkningen har sagt nej.

– Vi vill ha mer robusta och mindre sårbara kommuner. Men det innebär inte nödvändigtvis att det är de största till ytan i Norrland som passar bäst för sammanslagning.

I stället kan det vara de tättbefolkade kommunerna i Skåne, Västra Götalandsregionen och Stockholmsområdet, säger Erik Slottner.

Även om utredare Österberg hittar goda statliga incitament kan det dröja innan sammanslagningarna tar fart. På en direkt fråga om hur många kommuner det finns 2030 svarar Erik Slottner:

– Jag är rädd att det är lika många som nu. 2040 kan vi ha 200 kommuner, men då är jag inte längre minister.

ERIK SLOTTNER är bekymrad över det ansträngda ekonomiska läget.

– Regeringen sitter i en rävsax. Vi kan inte driva en expansiv finanspolitik, för då riskerar vi att driva på inflationen och få ett bestående högt ränteläge.

Han kommenterar också önskemålet att regeringen ska minska de riktade statsbidragen och i stället lägga pengarna på generella bidrag.

– Finansministern leder ett arbete för att se om vi kan minska antalet riktade statsbidrag, genom att antingen göra dem generella eller samla ihop dem så att de blir färre men större och bredare i sitt innehåll.

Jag tycker en ambition ska vara att riktade statsbidrag ska vara användbara för alla kommuner. Summan måste vara så stor att även de minsta kommunerna tycker att det är mödan värt att söka.

Gillade du det du läste?

Det här är en artikel ur vår medlemstidning Kommunal Ekonomi, som är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.

Föregående
Föregående

Att äga eller inte äga – är det frågan?

Nästa
Nästa

Underkända momsregler skapar oreda