Framtids- och ledarutvecklingsprogram för ekonomichefer

SJU KURSDAGAR UNDER 2023 & 2024, STOCKHOLM

Med fokus på att navigera och leda samt digitalttransformera i de nya mellanrummen

Ekonomichefer inom kommunal sektor har en nyckelroll i bygget av framtidens välfärd.Denna roll blir allt viktigare framöver eftersom både finansiering och styrning av välfärden kräver allt mer av ledarna i en multi-komplex värld, där såväl osäkerhet som krishantering ständigt ökar.

Det nya normala efter Covid 19 och Ukrainakriget med helt nya ekonomiska förutsättningar med hög inflation, kostnadskris, pensionsskuld som ökar med krav på högre effektivitet fungerar redan på många sätt som en framtidsaccelerator gällande nya arbets- och styrformer.

Behovet att förstå omvärlden och kunna navigera strategiskt bland trender och tendenser samt tolka svaga signaler i ett flerdimensionellt perspektiv där ekonomin avgör allt fler beslut är en avgörande kompetens för framtidens ekonomichefer, redan idag…

Med fokus på att navigera och leda samt digitalt transformera i de nya mellanrummen

Ledarskapet generellt sett och de enskilda ledarnas förmåga kommer att avgöra allt mer huruvida kommunen kommer att lyckas leverera i en ny och allt mer krävande miljö.

Att i praktiken leda omvärldsspaning, digital transformation och skapa nya verksamhetsmodeller för framtidens välfärd är viktigt frågor i programmet. Detta kräver i sin tur trygga ledare som just leder, både sig själv och organisationen, utifrån tillit i relationer oavsett när, var och hur mötena sker.
Relationer kommer avgöra det mesta framöver… Relationen till mig själv och till andra…

Utifrån dessa frågeställningar erbjuder KEF, i samarbete med Kommunledningsakademin, in till ett nytt och spännande program för alla ekonomichefer i den offentliga sektorn under 2023.



Kursledaren Roland Svensson från KEF samt en av kursdeltagarna beskriver här programmet utifrån erfarenheter från den första genomförda utbildningen under 2022. (1 min 10 sek)

Kursinnehåll

  • Omvärldsspaning & framtidsnavigering
    – Utan spaning, ingen aning – om ekonomichefen som navigatör och spaningsledare.

    Vi kommer bland annat att arbeta med följande frågeställningar;

    – Vad letar vi efter* i vårt omvärlds och hur finner vi framtidens svaga signaler?

    – Strategisk navigering - Hur ser den nya kartan respektive verkligheten ut framöver?

    – Vad innebär Inflation, stagflation, höga räntor, elbrist, kompetensbrist samt ökat fokus på klimat, miljö och hållbarhet framöver?

    – Hur kommer de nya interkommunala samarbetena att se ut framöver och vilka nya roller kommer framtidens ekonomer och ekonomikontor att spela?

    – Trendanalys & scenarioplanering - metod att tolka och förstå dagens och morgondagens samhälle.

    – Mega, giga och terratrender, som all påverkar vår strategiska agenda framöver, inte minst ekonomichefens…

    * Här kommer finnas några spår där vi går lite mer på djupet i grupp.

    – Framtida teknologier och dess konkreta påverkan på ekonomrollen

    – Framtidens värderingar och dess betydelse för ledare och medarbetare

    – Framtidens ekonomiska hållbarhet – det kan gälla såväl investeringar som placeringar kopplat till en analys om vad ”hållbar hållbarhet”egentligen är i praktiken.

    På temat hållbara investeringar & värdebaserade placeringar kommer vi att ha en gästföreläsning och diskussion med Ulrika Hasselgren, som är hållbarhetschef på kapitalförvaltaren Coeli-gruppen.

    Vi kommer också under del 1 att titt särskilt på olika mellanrum som; människa och maskin, privat/ offentligt, den smarta staden/landsbygden, samt kommunen/regionen som såväl välfärdsbyggare som tillväxtskapare.

    Hemuppgift

    Utifrån dagens trender och tendenser kommer vi att arbeta med framtidens värderingar och värdebaserat personligt ledarskap i praktiken med koppling till block II och det personliga ledarskapet som en ”ledande ledare”…

  • Ekonomichefen som en framtidens ledande ledare – Vem kommer att leda i de nya mellanrummen?

    Vi kommer bland annat att arbeta med följande frågeställningar;

    – Ledarskapets logik och metaforer - ett framtidsperspektiv för ekonomer • Ledande ledare - att leda sig själv och andra - det första mellanrummet.

    – Hur utveckla ett personligt, nära och tillitsfullt ledarskap i en digital tid - det andra mellanrummet.

    – Ledarskapets roller och förväntningar – mina och andras - det tredje mellanrummet. (politik - förvaltning, ekonomi - verksamhet, bolag – kommunen som ägare)

    – Ledarskapets laddningar - en fråga om energi som berör och skapar mening

    – Ekonomichefens framtida roll i ledningsgruppen - det fjärde mellanrummet.

    – Ledarskap som position, funktion eller relation?

    Gästföreläsning och laboration - Vad är alternativkostnaden om organisationen inte mår så bra och inte färdas väl? Dvs. ledaren som intern välfärdsskapare.

    Hemuppgift

    Om mitt ledarskap i framtidens kommunen - fokus på framtidens digitala agenda och transformation gällande såväl välfärdsaccelererande som sårbarhetsgenererande scenarion där ekonomichefen kommer spela stor roll.

  • Digital transformation som värdeskapare i framtidens välfärdsbygge

    Kursinnehåll:

    – Vad driver digitaliseringen i samhället och industri. Vad är egentligen digital transformation i ett kommunalt perspektiv? Hur ser den ekonomiska kalkylen ut?

    – Transformation – kommunal ”metaformosis” dvs från puppa till fjäril… Vad betyder detta för ekonomichefen i praktiken, samt ekonomikontorets roll i det digitala och analoga mellanrummet. Vi ser på skillnaden mellan automation, digitisering och digital transformation

    – Hur utnyttjar vi kraften i digital transformation för att skapa nya processer, värdekedjor, verksamhetsmodeller som ökar värdet för medborgare, kunder och intressenter?

    – Kommunens roll när gränserna mellan den digitala och fysiska världen suddas ut – hot och möjligheter för framtidens välfärdsbygge.

    – Robotisering och AI i kommunal regi - vad är möjligt och vad är önskvärt?

    – Hur ser kommunens strategi ut för öppna data framöver? Risker och möjligheter?

    – Ekonomichefens roll som ledare i transformationsarbetet – vilka kunskaper och färdigheter kommer avgöra arbetet?

    – Hur ser framtidens cybersäkerhet ut i de svenska kommunerna?

För vem passar programmet?

Programmet passar för de ekonomichefer i kommuner och regioner som vill vara med att leda och ta ansvar för den framtida strategiska och ekonomiska utvecklingen i Sverige och dess kommuner.

Det underlättar om Du som chef och ledare är intresserad av att ställa Dig lite djupare och svårare frågor om den framtida utvecklingen med ett nytt normalläge inom ekonomins område där många röda pilar pekat på fel håll just nu i samhället och vad detta kommer betyda framöver.

Digital transformation är ett exempel på ett viktigt område, som går på tvären och påverkar både processer, organisation och ledarskap mer och mer framöver, samtidigt som cyberhetssäkerhetsfrågorna ”exploderar” just nu…

Vi tror att du som vill delta i utvecklingsprogrammet ha en stark drivkraft att vilja utveckla såväl ditt eget som andras ledarskap och vill mogna som just ledare genom att reflektera, samtala, utmana och bli utmanad på ett positivt sätt under programmet kopplat till de tre teman som vi valt att fokusera på.

Sammanfattningsvis tror vi att Du som vill delta är NYFIKEN på att utveckla såväl ditt ledarskap som kommunens omvärldsspaning med visst fokus på: trender i samhället, kommunernas framtid samt ekonomichefens framtida roll i ett allt mer digitaliserat samhälle.

VÄLKOMMEN!

Plats

Utbildningen genomförs på Stora Brännbo Konferens och Hotel, i Sigtuna utanför Stockholm. Läs mer på storabrannbo.se.

Tid

Programmet genomförs under följande datum och tider:

Block 1, 2023

  • 12 september, kl. 12.00–17.00

  • 13 september, kl. 09.00–17.00

  • 14 september, kl. 09.00–16.00

Block 2, 2023

  • 14 november, kl. 12.00–17.00

  • 15 november, kl. 09.00–17.00

  • 16 november, 09.00–16.00

Block 3, 2024

  • 7 februari, kl. 09–17.00

  • 8 februari, kl. 09–16.00

Pris

52 000 kronor exklusive moms. Exklusive middag och lunch, som faktureras separat. Eventuell logi bokas separat. Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.

Anmälan

Boka din plats senast den 1 augusti 2023. Antalet platser är begränsat. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället.

Logi

Eventuell logi bokar och betalar deltagaren själv.

Vi har reserverat ett antal rum på Stora Brännbo Konferens och Hotel, som kan bokas fram till och med den sista anmälningsdag, 1 augusti 2023. Pris: 1590 kr inkl. moms per natt. Logi bokas separat, via mejl till hotellet: bokning@storabrannbo.se

Meddela att du önskar boka logi för de båda kurstillfällena samt ange: namn, telefonnummer, e-postadress, bokningsnummer 183987, samt ange antingen faktureringsadress eller att du önskar betala på plats.

Föreläsare

Kursledare och föreläsare är Roland Svensson från KEF, Kommunalekonomernas förening samt Jan Sturesson. Läs mer om respektive föreläsare genom att klicka på respektive namn.


Bokningsvillkor
Sista anmälningsdag är 1 augusti, 2023. Bokningsbekräftelse skickas via mejl direkt vid bokning. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega. Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor

Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Roland Svensson, utbildningsledare
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra programmet på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Några lagar av betydelse vid exploateringsverksamhet

Nästa
Nästa

Investeringsredovisning