Konferens för ekonomer inom omsorg- och socialtjänst

KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling. Denna konferens belyser ett antal aktuella ämnen inom verksamhetsstyrning, ekonomistyrning samt redovisning som berör just er grupp. Det gör vi genom att både lyssna till intressanta föredragshållare och samverka i praktiska övningar som ger tid för diskussion med kollegor. 


Program den 27 november

kl. 10:00-12:00

”När Kolada inte räcker till”..?

Vad är det som driver eller förklarar kostnader i vård- och omsorgsverksamhet? Vilka underlag har kommunen för att kunna identifiera det och vilka aktiviteter kan en kommun vidta för att förändra sitt kostnadsläge?

Metoden Kostnad Per Brukare är en detaljerad genomlysning av samtliga brukare, insatser, beslut och kostnader i verksamheten som skapar ett material som går att analysera utifrån flera olika perspektiv. Den totala matchningen mellan kostnader och volymer samt valideringen av dessa gör att kommunen kan stämma av hur korrekt kostnaderna redovisas i förhållande till respektive insatsbeslut. Utöver att matcha alla kostnader till insatser och brukare - och att alla insatser får kostnader och brukare kopplade till sig - såmöjliggör materialet ocksåatt identifiera vad som påverkar/driver en oönskat hög kostnadsnivåi den eller de aktuella verksamheterna. Har kommunen en ogynnsam insatsmix, eller genererar myndighetsprocesserna högre volymer än vad budget medger? Dessa frågor, tillsammans med flera andra kan kommunen finna svar pågenom Kostnad per brukare. Den standardiserade metoden medför även att kommunen kan jämföra sina kostnader (benchmarking) med såväl andra kommuner som internt mellan de egna enheterna. Föreläsare är Oskar Lannerhjelm.


kl. 12:00-13:00 Lunch

kl. 13:00-14:30

”Är vi färre som ska försörja fler och när får jag gå i pension?”

Den pågående demografiska befolkningsändringen har lett till svarta tidningsrubriker där man frågar sig hur färre ska kunna försörja fler. Lösningar som innebär högre skatter, sämre välfärd och personalbrist lyfts fram som mer eller mindre oundvikliga, men är bilden såtydlig och nattsvart?

I detta seminarium tittar vi närmare på fakta över hur utvecklingen faktiskt har sett ut hittills och utifrån denna bild presenteras därefter olika scenarier över framtiden. Seminariet avslutas med att ge förslag och praktiska exempel på genomförda utvecklingsinsatser för att på bästa sätt kunna skapa en ännu bättre äldreomsorg i framtiden, utan skenande kostnader. Föreläsare är Anders Hedåberg.

kl. 15:00-16:30

"Hur kan man nära på halvera antalet hushåll med ekonomiskt bistånd och hur kan arbetslösa utrikesfödda akademiker skaffa egen försörjning?"
- praktiskt exempel från hur Karlskoga kommun lyckats med detta

Genom ett långsiktigt, målmedvetet och personcentrerat arbetssätt har Karlskoga kommun i det närmaste halverat antalet hushåll med ekonomiskt bistånd. Ett praktiskt exempel påarbetet är det nyligen avslutade projektet för arbetslösa utrikesfödda akademiker ”Den g(l)ömda resursen”. Projektet bedrevs tillsammans med Örebro kommun och resultatet innebar att 77 procent av de 317 deltagarna har gått ut i egen försörjning. Utöver detta exempel kommer seminariet även att innehålla exempel på hur Karlskoga kommun samarbetar med sociala företag samt hur vi arbetar med personer som anses stå särskilt långt från den ordinarie arbetsmarknaden. Föreläsare är Anders Hedåberg.


Program den 28 november

kl. 8:30-10:30

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys presenterar två regeringsuppdragsrapporter med fokus på våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

En studie om hedersrelaterat våld och förtryck –utmaningar och möjligheter i socialtjänstens stöd och vårdkedja.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har gjort 20 djupintervjuer med personer som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck och som har erfarenhet av stöd från socialtjänsten. Vi har även gjort ett trettiotal intervjuer med personal inom socialtjänsten. I presentationen beskriver vi resultat från rapporten:

  • Hur beskriver utsatta i en hederskontext sina erfarenheter från socialtjänstens stöd och insatser?

  • Vilket stöd behöver de utsatta?

  • Diskussion: Vilka möjligheter och utmaningar finns i kommunerna när det gäller att resurssätta ett område där det krävs expertkompetens och långsiktigt stöd till de utsatta? Talare: Linnéa Järpetam, utredare

En analys av måluppfyllelsen för regeringens satsning på utvecklingsmedel och kompetensstöd mot våld i nära relationer

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har följt upp regeringens senaste satsning på kompetensstöd och utvecklingsmedel. Regeringen fördelade 440 miljoner kronor till kommuner, regioner och ideella organisation under 2020 för att utveckla deras arbete mot våld i nära relationer. Inom uppdraget har även flera statliga myndigheter tillhandahållit och spridit kompetensstöd. I presentationen beskriver vi resultat från rapporten:

  • Hur har kommunerna använt utvecklingsmedlen och vilka resultat har uppnåtts?

  • Hur har regeringen styrt satsningen?

  • Har uppdraget bidragit till uppdragets mål om kompetensutveckling och likvärdighet?

  • Diskussionsfråga: Hur bör regeringen och myndigheterna stötta kommunerna i deras utvecklingsarbete mot våld i nära relationer? Talare: Carl Lundgren, utredare

kl. 10:45-12:00

En väl genomförd riskanalys för social- och omsorgskonomer - hur kan den se ut?

Riskanalysen är ett viktigt verktyg inom ramen för den interna kontrollen. Mot bakgrund av de stora belopp som hanteras inom området är det särskilt viktigt att riskanalysen är såbra som möjligt. Hur gör man en sådan? Föreläsare är Roland Svensson, KEF

kl. 12-13 Lunch

kl. 13:00-15:00

Power i PowerPoint-presentationer

Vad gör en presentation bra och vad är en bra inledning? Hur bilder förtydligar budskap. Använda och skapa bra layouter. Den magiska kanppen ”Återställ”. Smarta knep i bildvisningsläget. Möjligheter (och fallgropar) med länkar mellan Excel och PowerPoint. Olika sätt att använda data från program som Word och Excel, fördelar och nackdelar. Föreläsare är Anna-Karin Petrusson, Infocell


Föreläsare

Oskar Lannerhjelm kombinerar framgångsrikt kunskaper och erfarenheter från verksamheter inom socialtjänstområdet med kunskaper och kompetens i ekonomi och ekonomistyrning. Oskar arbetar med de flesta frågor riktade mot kommuner och dess verksamheter, även om uppdrag rörande styrning, kostnadskontroll och organisationsutveckling dominerar. Uppdragen innefattar vanligen att på kommun- eller förvaltningslednings uppdrag analysera kostnadsnivå, styrförmåga och utvärdera resultat i verksamheten för att säkra att dessa är ändamålsenliga. Oskar har innan han kom till Ensolution, ansvarat för PwC:s rådgivningsaffär riktad mot kommuner och regioner.

Anders Hedåberg arbetar som stabschef på socialförvaltningen i Karlskoga kommun. Anders har en lång bakgrund i offentlig sektor inom både stat och kommun, med tidigare roller som processansvarig, utredare, verksamhetsutvecklare, t.f. programdirektör och projektledare.

Linnéa Järpetam, utredare samt Carl Lundgren, utredare från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Anna-Karin Petrusson, är en erfaren utbildare och föreläsare inom många av Microsofts programvaror. Hon har skrivit en rad kursböcker och är Microsoft Certified Trainer och Microsoft Office Master. Lugn, pedagogisk och positiv ut i fingerspetsarna.

Roland Svensson, KEF. Roland har arbetat i mer än 150 kommuner samt regioner med frågor som berör riskanalys och intern kontroll. Han är även författare till fyra böcker i ämnet och en flitigt anlitad föreläsare i dessa frågor.

Kursledare

Anmälan

Datum och tid
27–28 november 2024

  • Dag 1: kl. 10:00-16:30
  • Dag 2: kl. 09:00–15.30

Plats
Hotel Birger Jarl, Tulegatan 8, Stockholm

Pris
Medlem: 7700 kr, ex. moms
Icke-medlem: 8700 kr, ex. moms

Boka senast 26 september och få 1000 kr i rabatt!

Sista anmälningsdag 25 oktober 2024

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Tips & Trix i Excel

Nästa
Nästa

Aktuella kommunalekonomiska frågor för politiker