”Lär av stridsflygaren Biggles!”

TEXT: TORBJÖRN TENFÄLT BILD: STEFAN BOHLIN

Rolf Solli under hans uppskattade föreläsning vid Ekonomichefsdagarna i januari 2023.

I en värld av minoritetsstyren och alltmer fragmentiserad politik behöver ekonomichefer bli bättre på att fånga upp vad de förtroendevalda menar.

Vill de höja sin kompetens i filosofiska frågor kan de lyssna till det gamla flygarässet Biggles.


Under senare år har svårigheten att skapa handlingskraftiga majoriteter ökat i många kommuner. Det politiska landskapet har blivit mer fragmenterat och det tar ofta tid att få ihop en styrande koalition.

Hur påverkar det förvaltningsledningens roll och arbetet med ledning och styrning?

Rolf Solli vet. Som professor emeritus vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet, har han lång erfarenhet av att studera kommunala sektorn.

– Det är svårare att lyssna av politikerna när man inte vet hur det förhåller sig med majoriteten, säger han.

ROLF SOLLI hade länge som vana att skicka ut enkäter till ekonomicheferna i landets alla kommuner, men slutade med det efter valet 2014, ungefär samtidigt som fragmentiseringen tog fart.

För att — i mindre skala — uppdatera sitt underlag ställde Rolf Solli nyligen ett antal frågor till tio erfarna ekonomichefer. Hälften kvinnor, hälften män.

– I genomsnitt har de arbetat 23 år som ekonomichef. Rörligheten är inte så stor, de flesta har jobbat i 2–3 kommuner.

Cheferna fick bland annat frågan om det spelar någon roll vem som är kommunstyrelsens ordförande. Ja, svarar alla, men det avgörande är inte vilket politiskt parti som politikern tillhör. Det viktiga är att han eller hon är kompetent och att personkemin mellan de båda fungerar bra.

Sedan tidigare vet Rolf Solli att ekonomichefer vill ha förutsägbarhet. Budgetar, prognoser, delårsbeslut och annat finns där för att hjälpa dem att hålla ordning på siffrorna. Under de senaste årens utveckling mot fler minoritetsstyren och ökad fragmentering sätts önskemålet om förutsägbarhet på prov.

– Det är svårare att skapa förutsägbara majoriteter i minoritetssystemet. När man inte vet om man har majoritet eller minoritet sprider sig en osäkerhet bland ekonomichefer, säger Rolf Solli.

FÖR ATT motverka osäkerheten är bra kommunikation nödvändig, framhåller han.

– Du kan inte gå in i ett rum och säga till en politiker att nu gör du som jag säger. Då säger politikern garanterat nej, oavsett vad det handlar om.

I stället är det bra att utveckla en lyssnarstrategi.

– Skickliga tjänstemän känner av vad politikerna gillar och kan acceptera. Det är ett komplicerat spel som med fördel kan utövas i kafferummet, eller på lunchen när man stöter på varandra utan att behöva ta ansvar för vad man egentligen säger.

Rolf Solli passar också på att slå ett slag för James ”Biggles” Bigglesworth och den hjältemodige stridspilotens teori om hur livet hänger ihop. I luften såväl som på marken. Biggles filosofi, menar Solli, har en hel del att lära ekonomichefer, särskilt de som har att hantera politiker med högtflygande planer.

Teorin lanserades 1944 i boken ”Biggles i fält” och finns i sin originalversion att läsa här intill. Under sitt föredrag knådar Rolf Solli om texten så att den riktar sig mer explicit till målgruppen. Redan den första strofen antyder att ekonomichefens arbete är mångfasetterat och ibland kan bjuda på spännande överraskningar:

”När man är ekonomichef, så är allting antingen som det ska vara eller också är det inte det.” ●

Biggles teori

”När man flyger, så är allting antingen som det ska vara eller också är det inte det. Är allt som det ska, behöver man inte oroa sig. Är det inte det, kan två saker hända. Antingen störtar man eller också störtar man inte. Störtar man inte, så behöver man inte oroa sig. Störtar man, så inträffar ettdera av två ting. Antingen blir man skadad eller också blir man inte skadad. Är man oskadad finns det ingen anledning att oroa sig. Skadas man så inträffar ettdera av två ting. Antingen repar man sig eller också dör man. Repar man sig behöver man inte oroa sig. Dör man kan man inte oroa sig.”

KÄLLA: ”BIGGLES I FÄLT”, BONNIERS, 1944.

Föregående
Föregående

Budgetdokumentet går att vässa

Nästa
Nästa

Ett fall framåt för redovisningen