Skakig väg fram mot klimatmålet

TEMA: KLIMAT

Klimathotet hänger över oss, inte ens krig i Europa ändrar på det. I kommunsektorn ökar klimatinvesteringar av olika slag, ibland med statlig stöd. Men ofta är det lokala initiativ i verksamheterna som inspirerar mest och ger hopp för framtiden. Regeringen har sagt att klimatmålen står fast, men kommer samtidigt med nya regler som många menar går på tvärs mot målen. Vad innebär egentligen det nya styret och de nya signalerna för kommunsektorns förmåga att stå för sin del av omställningen?


I slutet av mars presenterade Klimatpolitiska rådet sin utvärdering av den nya regeringens politik på klimatområdet och kritiken var inte nådig. ”Istället för att snabbt minska utsläppen kommer hittills beslutade och aviserade förändringar tvärtom, också enligt regeringens egen bedömning, att i närtid öka utsläppen.” skrev rådet i sin rapport.

Men en stor del av klimatomställningen sker på kommunal och regional nivå, bland annat inom samhällsplanering, tillståndsprocesser och kollektivtrafik, så vad betyder regeringens omsvängning för kommunsektorns förmåga att göra sin del av jobbet?

– Klimatlagens huvudsyfte var ju att skapa stabilitet över mandatperioder för att kommuner, industri och andra ska kunna jobba långsiktigt, konstaterar Klimatpolitiska rådets kanslichef Ola Alterå.

– Med det här regeringsskiftet är det trots allt väldigt stora bitar som faller bort utan att regeringen presenterar någon politik som ska ersätta hålen som skapas. Och det skapar ju osäkerhet. Den här osäkerheten menar Ola Alterå i sin tur påverkar kommunernas möjligheter att nå sina egna klimatmål eftersom det skapar svårighet att veta vad som gäller på lång sikt.

– Sen har många kommuner och regioner egna ambitiösa klimatmål och initiativ som är jätteviktiga, men ska vi göra en så här stor omställning måste alla nivåer i samhället gå hyggligt i samma riktning.

ÄVEN LINDA Larsson, kommunstyrelsens ordförande i Karlstad och styrelseledamot i SKR efterlyser långsiktighet från statligt håll för att hålla uppe engagemang, kompetensförsörjning och investeringar på kommunal nivå.

– Jag skulle säga att det är positivt att regeringen har varit tydliga med att de flesta av målen inom klimatområdet kvarstår. Däremot riskerar den här omsvängningen som regeringen har gjort, där de smalnar av klimatarbetet mot att nästan enbart gälla energisektorn, att påverka kommuner och regioner negativt.

Linda Larsson menar att den nya politiska inriktningen i regeringskansliet innebär att kommuner och regioner inte får de grundförutsättningar de behöver för att fortsätta och accelerera takten i omställningen, och att samhället därmed riskerar att inte kunna nå målen på sikt.

– Till exempel beskedet att statens budgetmedel för klimat och miljö kan komma att halveras. Totalt sett är det tyvärr så att regeringens politik försämrar våra medlemmars förutsättningar att jobba med klimatanpassning och minskad klimatpåverkan. Man kan inte beskriva det på något annat sätt när målen ligger kvar men medel försvinner.

VAD SKULLE då SKR vilja se från regeringens sida? För Linda Larsson är svaret enkelt:

– Vi vill ha tydliga mål och långsiktiga förutsättningar, utan att regeringen för den skull detaljstyr hur lösningar och genomförande ska vara. Klimatarbetet gynnar inte bara vår planet, utan våra medlemmar i norra Sverige har visat väldigt tydligt att det också är en fråga om att skapa ekonomisk tillväxt. Det är viktigt att Sverige som land tar ledartröjan både när det gäller ett miljömässigt perspektiv, men också inom industrialiseringen och näringslivet.

TEXT: KARIN AASE ILLUSTRATION: LASSE WIDLUND

Vill du läsa mer?

Vår medlemstidning är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.

Föregående
Föregående

Digitaliserad och piggelin 110-åring

Nästa
Nästa

Expedition Holmberg tar ut kursen